RECENSIE: Douglas Dare - Whelm

Douglas Dare
2014-06-05 Het label Erased Tapes is een prettige thuishaven voor de betere neoklassieke en avant-gardistische muziek. Naast artiesten als Nils Frahm, Peter Broderick en Ólafur Arnalds ,die zich voornamelijk in deze gebieden begeven, is er echter ook ruimte voor Douglas Dare. Deze Engelse singer-songwriter stelt in tegenstelling tot veel van zijn labelgenoten het liedje centraal. In feite vormt de muziek van Dare de verbinding tussen pop en avant-garde. Zijn pianospel laveert van lichtvoetig tot zwaar aangezet, waarbij de elektronica in zeer verschillende mate op de voorgrond treedt. Het debuutalbum Whelm is een hypermoderne traktatie.

Waar het openingsnummer ‘Clockwork’ een afstandelijke aard heeft, herbergt de opvolger ‘Nile’ op toepasselijke wijze de broeierigheid van Afrika. Dare bewijst nog maar eens dat elektronica niet kil of springerig hoeft te zijn. De soms diepe bassen laten zijn zang en pianospel samensmelten. Daarbij zijn de passerende thema’s allerminst luchtig van aard. “I’ll keep repeating myself, but nobody’s listening”, klinkt het in ‘Repeat’. Voor zijn muziek zou dat zeker niet zo mogen zijn.

Door de afwisseling ontkomt Dare aan het gevaar van een niet te negeren vergelijking met één enkele andere artiest. Het materiaal van Whelm neigt afwisselend naar Perfume Genius, James Blake en Dares labelgenoten. ‘Unrest’ maakt zich zelfs los van welke vergelijking dan ook. Hier wringt de elektronica vanaf het begin. “I can’t rest, knowing this”, zingt Dare. Tekst en muziek versterken elkaar hier spectaculair. Vervolgens neemt de piano het voortouw. Het is een overwinning op de moeilijk bedwingbare elektronica en dit komt op prachtige wijze terug in de tekst: “I’m blessed, in this unrest”.

Desalniettemin is er ruimte voor ontwikkeling. Het instrumentale intermezzo ‘Whelm’ is iets dat hij beter aan een Frahm kan overlaten. Dare is meer de man die met zijn loepzuivere zang moet spreken. Daarbij vormt de percussie vaak de perfecte begeleiding, maar het als lukraak toegepast klinkende handgeklap in ‘Lungful’ zorgt voor onnodige chaos. ‘Swim’ is naar het einde van het album toe nog een prettige verassing. Een voor Dares begrippen dansbare beat en zijn kolkende pianospel grijpen in elkaar. Erased Tapes heeft zoals gewoonlijk kwaliteit afgeleverd.
Recensent:Jasper Klomp Artiest:Douglas Dare Label:Erased Tapes Records / Konkurrent
Cover Roll The Dice - Until Silence

Roll The Dice - Until SilenceFilmmuziek is geweldig, of althans, dat kan het zijn. Scores van bijvoorbeeld...

Cover Marvin Dee - Marvin Dee EP

Marvin Dee - Devil Eyes EP Marvin Dee is een jonge singer-songwriter uit Capelle aan den Ijssel. Nadat...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT