RECENSIE: The Skull Eclipses - The Skull Eclipses

Skull eclipses
2018-06-15 De commercie krijgt de hiphop maar niet geheel onder de duim. The Skull Eclipses bewijst dat nog maar eens met een album dat ook de naam van deze formatie draagt. Het duo bestaat uit Raj Haldar (Lushlife) en Spencer Stephenson (Botany). Eerstgenoemde is de hoofdverantwoordelijke voor de teksten op The Skull Eclipses. Hij bindt geen doekjes om de wijze waarop de wereld volgens hem functioneert. Terwijl hij afgeeft op Reaganomics en haar uitwassen in het spookachtige ‘Angels Don’t Mind’, is er ook ruimte voor een hoopvolle boodschap: “This model is breaking.”

Het is Stephenson die het album direct de experimentele hoek in trekt met ‘Yearn Infinite I’. Sinds Björks Utopia is de fluit terug van weggeweest en in zekere zin borduurt The Skull Eclipses hierop voort door het gebruik van een panfluitsample in deze korte intro. De rap ligt redelijk diep in de mix, iets dat zich ontwikkelt tot een constante. Qua composities valt de afwisseling op: het gruizige ‘Encyclopedia’ kent een hoge intensiteit en verschilt daarmee sterk van onder meer het licht frivole en jazzy ‘Gun Glitters’. De samenwerking met Laraaji op citer in ‘Yearn Infinite II’ resulteert dan verrassend genoeg weer in een ietwat schurend eindproduct. In het uitdiepen van een keur aan muzikale tradities rennen Haldar en Stephenson zichzelf slechts een keer voorbij. De afsluiter hangt als los zand aan elkaar.

Hoewel de teksten niet altijd doorspekt zijn van politieke statements, zijn de kritische stemmen van Haldar en de gastvocalisten een voornaam aspect. ‘Pillars’ is daarbij een nummer waar alles aan klopt. Stephenson legt een hoop tempo op, dat Haldar en Tendai “Baba” Maraire (Shabazz Palaces, Chimurenga Renaissance) vlekkeloos weten te verwerken. Felicia Douglass steelt tussendoor de show met haar zalvende stem, waarmee zelfs de woorden “I’m tired of feeling how the world hurts” nog een bepaalde lichtheid bevatten. Dit is een rijke plaat.
Recensent:Jasper Klomp Artiest:The Skull Eclipses Label:Western Vinyl
Cover The Ex - 27 Passports

The Ex - 27 PassportsIn een logischer functionerende wereld zou The Ex tot de grootste bands van...

Cover In Tall Buildings - Akinetic

In Tall Buildings - Akinetic Afgaande op het aantal fans op Facebook (iets meer dan 2100) is de kans klein...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT