RECENSIE: Bonny Vida - Qué Bonito Es

Bonny Vida
2021-06-22 Met een combinatie van Ierse en Spaanse muziek is de band Bonny Vida, vrij vertaald: ‘het goede leven’, op zich al bijzonder uniek te noemen. Helemaal wanneer blijkt dat dit alles ook nog van oer-Hollandse makelij is. De opzwepende muziek en Spaanstalige liedjes die op Qué Bonita Es te vinden zijn, worden op werkelijk hartstochtelijke wijze uitgevoerd. Lyrische vocale uithalen, gecombineerd met Spaanse gitaar, cajons en ritmische palmas (klappen in de handen) vormen de basis voor deze vrolijke Hollandse Flamenco. Uiteraard gaat dit gepaard met veel ”emocion uit de corazon en olee’s” maar de vier mannen zijn er wonderwel in geslaagd om binnen dit kader maar liefst veertien zelfgeschreven liedjes lang genoeg muzikale variatie te leveren. Zanger/gitarist Marc van den Berg heeft een volle, krachtige strot die in dit genre zo essentieel is ,maar ook zonder zijn vocalen weet de band te imponeren in het instrumentale ‘La Niña Del Rio’ en het prachtige ingetogen ‘La Noche’. Ook het schitterende akoestische gitaarspel van ‘El Camino A Casa’ mag hierbij zeker niet onvermeld blijven.

Het gevaar van een clichématige uitglijder is in dit genre vrijwel onvermijdelijk en ook Bonny Vida laat zich in ‘Fiesta’ even schaamteloos gaan. De muzikale integriteit wordt drie minuten lang geparkeerd en maakt plaats voor onvervalst zomercarnaval. De band duikt vol enthousiasme in het vaarwater van fuifnummers als The Sunclub en Vengaboys. ”Vamos a la playa en met onze amigos naar una fiesta” maar we nemen wel de fluitjes en bijbehorende blikkerige percussie mee. Braziliaans, mediterraans en heel erg zonnig natuurlijk. De verleiding om stiekem mee te huppelen op het ritme van de muziek ligt op de loer. Normaal gesproken zou zo’n doodzonde een ster in mindering opleveren, maar als we eerlijk zijn waren we hier in een situatie zoals deze wel heel erg aan toe. Niks vermoeiende lockdown-perikelen of gezeur over sociaal isolement, maar dansen op het strand met vrienden tot de zon ondergaat en waar ”Amor en estrellas” de sfeer bepalen. Soms zit geluk in hele kleine dingen en dat is nou precies waar het op dit album allemaal om draait.

Het moment van dit onlangs uitgebrachte Qué Bonita Es kon niet beter worden gekozen. Juist nu iedereen dringende behoefte heeft aan enige positiviteit en zonneschijn heeft Bonny Vida daarvoor het juiste medicijn in handen. Geen vreemde bijwerkingen en nog per direct leverbaar ook.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:Bonny Vida Label:Eigen Beheer
Cover Tip Jar - One Lifetime

Tip Jar - One LifetimeWellicht zonder het zelf zo bedoeld te hebben is het vijfde album van Tip...

Cover Vast Countenance - Cohen Songs & Stories

Vast Countenance - Cohen Songs & Stories Het is zeker niet voor het eerst en ook niet voor het laatst dat...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT