RECENSIE: Barney Artist & Mr. Jukes - The Locket

Barney
2021-11-09 Mr Jukes & Barney Artist hebben de afgelopen achttien maanden gewerkt aan een medicijn om de komende periode weer met plezier in het leven te staan. Het zal u niet verbazen dat dit muziek is. Op het gospelgedreven afsluitende nummer ‘Gratitude’ benadrukken ze dat nog eens: “This music is a source of strength / Hope you relate”. Het is een sentimenteel einde van een teleurstellend album.

Mr Jukes is de muzikale alter ego van Jack Steadman, de bandleider van de Britse indie-band Bombay Bicycle Club. Toen de band in 2016 ophield te bestaan, zocht hij heil bij andere muziekstromingen en bracht hij het door funk geïnspireerde album God First [2017] uit. Ook al kwam zijn band in 2019 weer bij elkaar, het weerhield hem er niet van om samen met de Londense rapper Barney Artist een old school hip-hop album uit te brengen. The Locket herbergt tien vrolijke nummers, die nergens indruk maken.

Dat begint al op de opener en title-track ‘The Locket’, waar Barney Artist ons de titelverklaring voor dit album toezingt. “Me and Jack are building these hymns /…/ we fill a locket with memories we protect, and don't forget to keep it around your neck”. De blazers en vooral de scratching (!) brengen de jaren 90 hip-hop in herinnering. De droge elektronische drum geleidt ons in het volgende nummer ’Blowing Steam (Open Up Your Mind)’ en voordat we het doorhebben komen we op het terrein van “Oh girl, You’re bad and you know it” op ‘Poems’. Oei, hadden we deze fase al niet lang geleden achter ons gelaten? Met een goede reden?

Betere nummers zijn dungezaaid, maar ‘Deja Vu’ brengt de luisteraar even in een prima lounge sfeer, zoals LL Cool J dat zo goed (en beter) kon. ‘Vibrate’ komt met een halfslachtige aanval op de muziekindustrie “This is a handbook for the damn crooks / Go find what the man took.” . Of deze gesproken tekst onder dit soort soft-jazz-sfeer echt aankomt is maar de vraag. Zelfs de inbreng van een andere rapper, Lex Amor, op ‘Autumn Leaves’, verandert weinig aan de sfeer van het album.

Op ‘All For You’ laat Steadman zich gelden. Zijn flinterdunne stem opent het nummer onder begeleiding van een harp, waardoor het in eerste instantie klinkt als een soundtrack voor een familiefilm. Even later, als de bas en de drums worden ingezet, verwordt het tot een zoet popliedje dat snel verdampt.

Het idee achter The Locket is aardig gevonden en het moet gezegd: de vrolijkheid overheerst. Helaas overtuigen de nummers nergens en zal dit album niet het medicijn bieden dat we nu zo hard nodig hebben. Toch maar weer terug op de bank Netflix-series bingen.
Recensent:Hendrik Goos Artiest:Barney Artist & Mr. Jukes Label:Eigen Beheer
Cover Various - The Bob`s Burgers Music Album Vol. 2

Various - The Bob`s Burgers Music Album Vol. 2 Bob’s Burgers is een Amerikaanse animatieserie gemaakt door Loren Bouchard,...

Liberators

The Liberators - Waitin' Het wachten op de nieuwe plaat is nog nooit zo kort geweest in de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT