RECENSIE: Boaz - Keep It Simple

Boaz
2023-03-07 Wanneer Boaz tijdens zijn eerste optreden in talentenjacht We Want More (in een jaar waarin Ali B. nog bekend staat als leuke gozer) zijn strot opentrekt, denk je in eerste instantie, dit is niet echt. Aangezien het een programma van SBS6 is, niet zo`n gekke gedachte, maar niets is minder waar. Het rauwe, doorleefde stemgeluid wat Boaz Roelevink uit de Friesland op 18-jarige leeftijd in het programma liet horen, is die van blueszangers die al een leven vol drank, drugs en ellende achter de rug hebben. Boaz is echter gewoon gezegend met zo`n karakteristiek stemgeluid.

Na het bereiken van de finale van de talentenjacht, besloot Boaz zich op zijn muziek te storten en zich bovendien verder te ontwikkelen. Bijvoorbeeld door zijn schrijverskwaliteiten op te krikken. Hiervoor werden samenwerkingen aangegaan met Maurice van Hoek, de singer-songwriter die zich zowel solo, als als muzikale rechterhand van Douwe Bob al heeft laten gelden en Mercy John, die met Danny Vera verantwoordelijk was voor ‘Rollercoaster’. Twee heren die wel weten waar de (americana) mosterd moet worden gehaald.

Bij Boaz ontstond de liefde voor blues, country en soul van huis uit en dan is het niet verrassend dat je op het debuutalbum, geproduceerd door Maurice van Hoek, een elftal tracks om de oren krijgt die allemaal passen in de eerdergenoemde genres. Hierdoor kunnen we Keep It Simple het beste omschrijven als een showcase waar Boaz en consorten laten horen, ondanks de leeftijd, zeer goed te weten waar goede liedjes aan moeten voldoen. Sterker, er zijn zat doorgewinterde muzikanten die nog een puntje kunnen zuigen aan wat we krijgen voorgeschoteld. Wat dat betreft doet dit wat denken aan de jongen honden van DeWolff, toen ze hun eerste werk voor het voetlicht brachten.

Muzikaal en tekstueel gezien zal je op Keep It Simple niet worden verrast. De mengeling van country, blues en soul klinkt zoals het hoort en de thema`s zijn vertrouwd. Dat hoor je meteen bij de lekkere opener ‘Midnight Train’. Eigenlijk geldt voor het album precies wat Boaz zingt op de ingetogen countryballad ‘Keep It Simple’: ”it`s so hard to keep it simple, but it`s easy to try”. Alleen houden de heren het niet bij proberen, ze laten de liedjes heel simpel en vertrouwd klinken, maar weten met elke goedgeplaatste blazer (het soulvolle ‘Gambling With Love’ en ‘Lovestreet 55’), toetsenpartij (het honkytonky ‘What A Feeling’), koortjes (het jazzy ‘Lighthouse’), pedal steel (‘Red Rose’), jankende gitaar (het Joe Cocker-achtige ‘Love In The Fastlane’) en uithaal (het catchy en favoriet van ondergetekende ‘Ready To Fly’), bij je binnen te geraken. Dat weet ook de afsluitende, ingetogen ballad ‘Strong Love’ te bereiken. Terwijl ook een luchtigere, uptempo stamper ‘Sweet Sweet Honey’ zich moeiteloos in je hoofd nestelt.

Het is met Keep It Simple een beetje zoals Cruijff ooit over voetbal sprak: ”voetbal is simpel, maar simpel voetballen blijkt vaak het moeilijkste wat er is”.. Als dat ook voor muziek geldt, dan heeft Boaz dat stukje alvast onder de knie en gloort er een mooie toekomst.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Boaz Label:Eigen Beheer
Cover The Space Age Travellers - Satellite Shuffle

The Space Age Travellers - Satellite ShuffleJe kon er op wachten en nu is het officieel; de “Coronatimes Blues” is een...

Cover Old Crow Medicine Show - Paint This Town

Old Crow Medicine Show - Paint This Town De energieke country van Old Crow Medicine Show geeft altijd gegarandeerd...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT