RECENSIE: Fra Fra Sound - Kula Wroko Kibri

Fra Fra
2023-05-16 Met hun twaalfde album herdenkt Fra Fra Sound zowel hun veertigjarige jubileum als de afschaffing van slavernij, zo’n 160 jaar geleden. De Amsterdamse band werd in 1980 opgericht door Afro-Surinaamse en Caribische muzikanten, waarbij de nadruk lag op kaseko en winti muziek. In de jaren die volgden kwam ook jazz en Afrikaanse muziek op het repertoire. De bezetting van de band wisselt sterk, al is bassist – en inmiddels bandleider - Vincent Henar er vanaf het begin bij geweest. Typerend is dat het album in twee sessies is opgenomen. Een deel is opgenomen in 2014, met drummer Harvey Wirth, gitarist Andro Biswane en Efraïm Trujillo op saxofoon. Het andere deel is opgenomen in 2021 met drummer Urvin Robinson, gitarist Adedeji Adetayo en saxofonist Felipe Castro.

Het album Kula Wroko Kibri symboliseert daarmee een weerspiegeling van het verleden, het heden en de toekomst. Kula staat voor de veertig jaar die zij inmiddels navigeren in de internationale muziekwereld. Wroko omschrijft het creatieve proces dat hierbij hoort en Kibri het vastleggen, doorgeven en toegankelijk maken hiervan. Het moet voor oudgediende Henar mooi zijn om dit hier gerealiseerd te zien.

Het album laat zich beluisteren als zijnde een kast met twee laden: in de bovenste la is het swingen op kaseko en in de onderste la is het heerlijke luisterjazz. Hierbij zijn het vooral de laatste drie composities – allen geschreven door Trujillo- die bijblijven. Op ‘4 Elements’ laat Michael Simon (trompet) van zich horen en weet Robin van Geerke zijn piano te laten gelden. Het basgitaarwerk van Vincent Henar op ‘Taco’ is subliem en het ensemble toont op afsluiter ‘Shoot The Messenger’ aan goed overweg te kunnen met complexe melodieën.

De rest van het album klinkt als één groots multicultureel feest, waarbij de Surinaamse mix van kaseko en winti overheerst. Al direct bij opener ‘Lolo Mi Boto Ta Frey’ is geen ontsnappen aan: je kan niet anders dan meebewegen op de muziek. Als Adetayo dan ook nog eens een waanzinnige gitaarsolo weet neer te leggen, is het feest losgebarsten. De warme zang van Steve Mariat op ‘Feryari Dey’ doet elk stelletje op de dansvloer belanden en voor je het weet geniet je op je stoel als de gitaarsolo op ‘Konsodoti’ je volledig inpalmt. Wat een party!

Fra Fra Sound weet kaseko en jazz te combineren met even zoveel Afrikaanse als Caribische ritmes om tot multiculturele dansmuziek te komen. Het moet heerlijk zijn om zo je jubileum te kunnen vieren!
Recensent:Hendrik Goos Artiest:Fra Fra Sound Label:Xango Music
Cover Stella Donnelly - Flood

Stella Donnelly - FloodDe Australische Stella Donnely schreeuwde op haar debuut, Beware Of The...

Cover Ślina Trzaska - Ślina Trzaska

Ślina Trzaska - Ślina Trzaska Het Poolse kwartet Ślina (‘Speeksel’) werkt op hun derde album samen met...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT