RECENSIE: Keynote Speakerz - Record

Keynote Speakerz – Record
2007-11-22 Keynote Speakerz is een Utrechts onderonsje tussen Master Surreal en Skiggy Rapz. Deze MC’s, en tevens producers, zijn individueel al gevestigde namen in de Nederlandse hiphop-scéne. In 2003 won Skiggy Rapz de Grote Prijs van Nederland en Master Surreal produceerde onder andere een groot deel van Tifen’s debuutalbum Sublimatie.

Record is de debuut plaat van Keynote Speakerz en het meest opvallende is dat de plaat geheel Engelstalig is. Tussen de grote hoeveelheid aan Nederhop, is dit een meer dan welkome afwisseling. Daarbij is er vooral veel meuk uitgebracht dat tot ‘hiphop’ werd bestempeld door de media. Record zorgt werkelijk voor een frisse wind. De hele plaat heeft geweldige beats en Surreal en Skiggy flowen als nooit tevoren. Wat de samples betreft is er diversiteit alom. Een heel arsenaal aan instrumenten, van piano tot gitaar en van viool tot fluit, wordt tevoorschijn getoverd. Dit zorgt voor de nodige afwisseling en de beats zijn, zoals dat bij een goeie hiphop plaat hoort, erg relaxed.

‘Rise This Year’ is de eerste track en de scratches knallen gelijk uit je speakerz. De sound, net als bij de rest van de plaat, doet me het meest denken aan de Zweedse hiphoppers van Looptroop. Met ‘It’s Like That’ pompt er een lekkere oldschool track in en vervolgens komt ‘It’s Like This’ met een heerlijke piano-loop. De fluit in ‘My Thang’ zorgt voor een onbezorgd zondagsgevoel. Op ‘Blueberry’ neem Ninthe de zang voor haar rekening. Het is een rustige en ingetogen nummer en is een break op de plaat. De saxofoon in ‘Drink, Drank, Drunk’ geeft een chille sfeer en je denkt even in een rokerig café te zitten. Na het ‘outro’ komt gelijk de hidden bonus track of, zoals ze zelf al zeggen, een “not so well hidden bonus track”. ‘My Bad’ is gewoon een extra track en je hebt dus geen irritant geluidloos stuk in het laatste nummer.

Record is een plaat waarmee de Keynote Speakerz aantonen dat ze tot de Nederlandse hiphop-top behoren. Zelfs op internationaal niveau kunnen ze mijns inziens prima meekomen. Skiggy’s eerste solo plaat BoatDrinks doet het goed in Japan en hij heeft contact met het Japanse label P-Vine. Dit kan van pas komen bij een eventuele internationale release van Record. Het internationale netwerk is dus reeds in aanbouw en met deze kwaliteitshiphop zouden de heren het nog wel eens ver kunnen schoppen.
Recensent:Rogier Bennink Artiest:Keynote Speakerz Label:Painted Dog Records
Various - There Is Only One

Various - There's Only One 'T' in... WichitaWichita Recordings is het platenlabel van grotere en kleinere indie bands als...

Various: Resident evil: Extinction –soundtrack

Various - Resident Evil: Extinction (Original Motion Picture... Na afloop van een film heb ik de neiging om net zo lang te blijven zitten...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT