RECENSIE: Ayin Aleph - Ayin Aleph I

Ayin Aleph – Ayin Aleph 1
2008-02-08 De Russische zangeres Ayin Aleph is een bijzonder muzikaal talent. Zo studeerde zij op haar vierde al piano en gaf ze uitvoeringen in Moskou op haar achtste levensjaar! Zij verhuisde begin jaren negentig naar Parijs om zich muzikaal verder te ontwikkelen. Ze studeerde op twee conservatoria en legde zich behalve op klassiek ook op rockmuziek toe.

Op de zojuist door haar uitgebrachte debuut cd Ayin Aleph 1 hoef je geen doorsnee zoetgevooisde rockmuziek met piano te verwachten. De pittige muziek die zij ons voorschotelt is gedeeltelijk in het gothic metal hokje te plaatsen maar is van een andere orde dan wat we van gothic gewend zijn. Bij de zwaar aangezette muziek van Ayin worden we heen en weer geslingerd tussen pure gothic en klassieke stukjes muziek met piano, cello en harpsichord (een soort klavecimbel). Vergelijken is lastig maar de muziek is nog het best te omschrijven als een mix van Atrox, Darkwell, Imperia, Kate Bush en Nina Hagen.

De stem die Ayin gebruikt is niet bepaald alledaags te noemen. Alles wat je met een stem kan doen weet Ayin te gebruiken. Ze fluistert, kreunt, grunt, gebruikt kinderstemmetjes en gooit zeer regelmatig haar operastem in de strijd. Ze lijkt daarbij nog het meest op een op hol geslagen Nina Hagen. In het begin lijkt alles wel wat op elkaar en het kost wel wat luisterbeurten om alles op zijn plaats te laten vallen. Ook omdat de cd maar liefst de zeventig minuten overschrijdt en de muziek heel intens is kan er wel enige luistermoeheid optreden. Alle nummers zijn door Ayin zelf geschreven en gearrangeerd. Zelf speelt zij natuurlijk piano en harpsichord. Ze wordt voor de overige instrumenten bijgestaan door onder anderen enkele leden van de Franse band Misanthrope. Het gitaargeluid is lekker stevig. Alle teksten worden in het Engels gezongen en zijn hier en daar licht erotisch getint. De composities zijn over de hele linie van een behoorlijk hoog en gelijk niveau. Hoogtepunten noemen is hierdoor lastig maar de beste nummers vind ik ‘Greed’ en de ijzersterke opener ‘Hamlet’.

Bijzonder is deze cd wel te noemen. Het is absoluut geen makkelijke kost en je zult wat tijd moeten investeren. Voor de avontuurlijk ingestelde gothic metal liefhebber die de uitgemolken formule nu wel kent en eens wat anders wil horen is dit een aanrader. Ik vind het een prima debuut. Van Ayin Aleph gaan we meer horen.
Recensent:Jan Didden Artiest:Ayin Aleph Label:Eigen Beheer
Joan Osborne - Breakfast in bed

Joan Osborne - Breakfast in BedDe naam Joan Osborne zal bij de meeste mensen altijd verbonden blijven met...

Derrin Nauendorf - The Rattling Wheel

Derrin Nauendorf - The Rattling Wheel Zo’n vijf jaren geleden maakte de Australische zanger/gitarist Derrin...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT