RECENSIE: Elvira Madigan - Regent Sie

Elvira Madigan – Regent Sie
2008-04-03 Midden 19e eeuw was Elvira Madigan een bekende koorddanseres uit Denemarken. Zoals je al wel begrijpt, is zij niet degene die nu een blackmetal plaat uitbrengt. Vermoedelijk heeft haar tragische dood en de mystiek hier rondom wel als inspiratiebron gediend. De Elvira Madigan waar we het hier over hebben, is een eenmansproject uit Zweden. Het is een creatie van Marcus H. Madigan. Hij begon zijn project nadat zijn band Andalucia in 1995 uit elkaar ging. In april komt hij met het vierde album, dat de titel Regent Sie heeft meegekregen. Het is geschreven met een musical-achtige inslag.

Het eerste nummer is ‘Mortal Man & the King’ en duurt zo’n tien minuten. De opbouw van dit nummer geeft alvast aan hoe de rest van de plaat is opgebouwd. De plaat staat vol met bombastische drums, keyboards, snoeiharde gitaren en zowel schelle als zware zangpartijen. Dit wordt afgewisseld met rustige stukken waarin een verhaal op typische musical wijze wordt voorgedragen. Dat wil zeggen een combinatie van een rustige verhalende stem en zang.

De rode draad van het verhaal bestaat uit een viertraps opbouw van ‘Demonaria I’ tot en met ‘Demonaria IV’. Het gaat over misleiding, familie vete’s en het onpassend aanspraak maken op monarchie en religie. Op de achtergrond speelt een morele of sarcastiche verborgen agenda. Dit blijkt uit het persbericht bij de plaat. Want door de typische schelle blackmetal zang, of geschreeuw, is er van het verhaal weinig te volgen. Misschien heeft de doorgewinterde liefhebber van het genre hier minder moeite mee.

De plaat bevat in totaal vijftien nummers, maar sommige tracks zijn onderverdeeld. De cd-speler zal daardoor aangeven dat de plaat drientwintig nummers bevat. Men claimt dat de opnames niet digitaal ge-edit zijn. Hoe het ook zij, de plaat klinkt in elk geval erg strak. Ook is het artwork weer piekfijn. Geheel in de lijn met het artwork van de vorige platen, wordt de cover gesierd door de tekening van een mysterieuze vrouw. Het blijkt wel dat Marcus Madigan op artistiek gebied van alle markten thuis is. Voor de liefhebbers van bruut metal geweld in afwisseling met mystieke, sfeervolle composities, is deze plaat een leuke aanvulling van de collectie.
Recensent:Rogier Bennink Artiest:Elvira Madigan Label:Suburban
Venomous Concept – Poisoned Apple

Venomous Concept - Poisoned AppleMet gitarist Shane Embury en drummer Danny Herrera uit de death metalband...

Jesse Malin - On your sleeve

Jesse Malin - On Your Sleeve Jesse Malin is een echte muziekfreak. De man heeft dan ook een gezonde tic:...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT