RECENSIE: Hayseed Dixie - The Very Best of... The Golden Shower of Hits!

Hayseed Dixie – Golden Shower Of Hits
2009-04-24 Coverband is lang een ondergewaardeerd begrip gebleven in de wereld van de muziek. Het naspelen van songs van anderen kon bijna nooit op goedkeurig rekenen van de kritische muziekliefhebber. De laatste paar jaren lijkt daar mondjesmaat wat verandering in te komen, met bands als Me First and The Gimme Gimmes en zeker ook Hayseed Dixie. Beide bands zijn voorbeelden van veredelde coverbands die wel degelijk bestaansrecht hebben, door de originele en consequente benadering van bekende songs. Hayseed Dixie’s handelsmerk is opzwepende bluegrass. Golden Shower Of Hits is hun best of en dat kan best af en toe vermakelijk zijn, maar kan ook net zo goed eentonig en vervelend worden.

Het begon allemaal met nummers van AC/DC, het eerste album van Hayseed Dixie bestond zelfs alleen maar uit bluegrass uitvoeringen van nummers van AC/DC. Dat kunstje herhaalde ze nog eens met een volledig album gewijd aan Kiss. Daarna volgde albums met songs van velerlei artiesten, meestal afkomstig uit de rockhoek en zo af en toe eens een eigen song ertussen. Pas op hun zevende album, waagde Hayseed Dixie zich aan een volledig eigen geschreven album en dat pakte niet altijd even goed uit en de meeste songs konden niet tippen aan de meer in het oor springende covers.

De vraag bij Hayseed Dixie blijft altijd eigenlijk hoe serieus het gezelschap genomen moet worden. Het antwoord is eigenlijk, dat zolang je ze niet te serieus neemt, je aan Hayseed Dixie een hele leuke band hebt, die op zijn best heel aanstekelijk kan zijn. De heren beheersen één voor één hun instrument en zeker het banjospel mag virtuoos genoemd worden. Maar het is de eenvormigheid die Hayseed Dixie uiteindelijk de das omdoet, iedere keer hetzelfde kunstje gaat vervelen. Een aantal songs lang, is het grappig om te horen hoe bekende rocksongs in een hillybilly bluegrassjasje gestopt worden, maar 18 songs lang, wordt dat wat veel van het goede.

De cover van Scissor Sisters’ ‘I Don’t Feel Like Dancing’ is curieus. Met razendsnel banjospel en dito zang wordt deze wereldhit door de mangel gehaald. In totaal staan er vijf eigen geschreven songs op deze greatest hits en het moet gezegd, dat zijn zeker niet de sterkste momenten van het album. ‘Born To Die In France’ is een aardige song, maar afsluiter ‘Set Myself On Fire’ is weinig beklijvend en ook eigen song ‘I’m Keeping Your Poop’ is vooral melig en niet serieus te nemen. Voor het overige is Golden Shower Of Hits een dwarsdoorsnede door hun albums in chronologische volgorde. Dus het begint allemaal met AC/DC en via Kiss volgen er nog nummers van onder meer Black Sabbath en Led Zeppelin. Het zijn prima muzikanten die hun bluegrass/hillybilly kunstje prima verstaan, maar vaak tekort schieten in de eenvormige bewerking van de nummers.


Eerdere recensies van Hayseed Dixie:
- 14-03-2008: No Covers.
Recensent:Rob Mestrom Artiest:Hayseed Dixie Label:Cooking Vinyl Records
St. Vincent – Actor

St. Vincent - Actor Actor is het tweede album van St Vincent , bij familie, vrienden en intimi...

The Morning Light – The Morning Light

The Morning Light - The Morning Light Laten we beginnen met het goede nieuws. The Morning Light is nog volslagen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT