RECENSIE: Ojos de Brujo - Aocana

Ojos de Brujo – Aocana
2009-05-16 De Spaanse band Ojos de Brujo is in Europa na vijf albums en optredens op Lowlands en Pinkpop al lang geen onbekende meer. Het is inmiddels dan ook al tijd voor het zesde album, Aocana, wat vertaalt uit een Spaans zigeuner dialect 'Nu' betekent.

Op het eerste gezicht is de gespeelde muziek gewoon de standaard volksmuziek van de Spaanstalige landen. Maar gedurende het album wordt duidelijk dat Ojos de Brujo de muziek uitbreidt met extra, originele en onverwachte buitenlandse invloeden. De oplettende luisteraar zal behalve rap gedeeltes, zowel door de mannelijke als de vrouwelijke leden van de band, het scratchen opvallen en op ‘Tantas flores’ krijg je zelfs het idee naar Arabische muziek te luisteren.

Vooral de langzamere nummers als ‘Correveidile’, een nummer met enkel een akoestische gitaar, komen op de cd erg goed uit de verf. Ook zijn er enkele meer snellere, bombastische nummers te vinden op het album . Het op het eerste oog knallende nummer ‘Todos Mortales’ is er zo eentje. Maar om een of andere reden lukt het ook deze nummers niet om het niveau van relaxte achtergrondmuziek te overschrijden.

Aocana van Ajos de Brujo is weer een heerlijke cd geworden die door haar mengvormen van de traditionele Spaanse volksmuziek met andere stijlen geen enkel moment echt verveelt. Helaas lukt het de band op deze cd niet om, zoals bijvoorbeeld voorganger Manu Chao wel lukte, om je op de snellere nummers in beweging te krijgen. De vraag is echter of dit een storend element is. Maar voor de, hopelijk nog komende, warme zomeravonden is Aocana een perfecte cd om op de achtergrond aan te hebben terwijl je op het terras met heimwee terug denkt aan je vakantie in het mediterrane gebied.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Ojos de Brujo Label:Warner
32 OHM – Leidenschaft

32 Ohm - LeidenschaftDe Limburgse band 32 OHM heeft lef. Dit is misschien een rare openingszin...

Doom – Born Like This

Doom - Born Like This Zev Love X (ten tijde van KMD), Viktor Vaughn, King Geedorah en MF Doom zijn...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT