RECENSIE: Charlie Robison - Beautiful Day

Charlie Robison – Beautiful Day
2009-08-19 Charlie Robison is een doodgewone Amerikaan, diepgeworteld in de traditionele Amerikaanse muziek en dan ook nog eens getrouwd met één van de Dixie Chicks. Dit huwelijk strandde en Robison had genoeg inspiratie voor een nieuw album. Het album klinkt zeker niet depressief of naargeestig, alleen in de teksten klinkt zo af en toe een teleurgestelde man door. Toch heet het album Beautiful Day en is er op de cover een grote zon boven een meer te zien met letterlijk geen vuiltje aan de lucht. Robison maakt rootsrock avant-la-lettre en doet dat bijzonder goed, zonder ooit echt te verrassen.

Robison laat vooral in zijn teksten het liefdesleed doorklinken. ”Seems like all I do is wrong, but you stood by me for so long, nothin’s changed. except you’re gone” zingt Robison in het treurige ‘Down Again’. Meelijwekkend, zonder al te zielig te worden en hier en daar wel wat steken onder water richting zijn ex-vrouw. Muzikaal is er de standaardbezetting van bas, drums en gitaar, aangevuld met accordeon, fiddle, banjo en ondermeer mandoline. Robison klinkt op en top Amerikaans en zijn wat brave rootsrock kan prima bekoren. Zes nummers schreef hij zelf, twee covers van Keith Gattis, een relatief onbekende countryartiest, een nummer van Bobby Bare Jr en als uitsmijter heeft Robison zich gewaagd aan een klassieker van Springsteen. Hoewel nooit een hit geweest, blijft ‘Racing In The Street’ een favoriet onder veel Springsteenfans. Robison komt er hier aardig mee weg, door kort bij het origineel te blijven en het nummer gedragen te brengen.

‘If The Rain Don’t Stop’ zou zo van Steve Earle kunnen zijn. Robison klinkt wat gelikter, maar ook zijn rootsrock is prima te verhapstukken. Geen geschikte kost voor mensen die wat meer avontuur in de muziek zoeken, maar wel degelijk geschikt voor puristen met een voorliefde voor Amerikaanse rootsmuziek.
Recensent:Rob Mestrom Artiest:Charlie Robison Label:Dualtone / Bertus
Ancient Astronauts – We Are To Answer

Ancient Astronauts - We Are To AnswerJe kunt stellen dat het hiphopgenre zich anno 2009 in een vreemde positie...

Didium & The Black Bonnie Picture - Whimsical Beauty

Didium & The Black Bonnie Picture - Whimsical Beauty Helemaal klopt de bewering niet, maar hoe verder noord je gaat in Europa, hoe...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT