RECENSIE: Oud Zeer - Op het eerste gezicht

oudzeer-opheteerstegezicht
2004-12-18 De vingertoppen van menig recensent, die een Nederpop album in handen krijgt, zullen gaan jeuken. Nederlandstalige muziek is namelijk best gewaagd. Platgegooid met Van Dik Hout-achtige bands is men ietwat bevooroordeeld en kritischer geworden tegenover Nederpop.

De goedbedoelde, vaak poëtische teksten komen meestal niet goed tot hun recht door de clichématige rijmpjes en combinaties. De teksten vormen vaak de ruggengraat van Nederpop, maar komen zelden echt overtuigend over. Variatie tussen Nederlandstalige bands is vaak ver te zoeken, omdat ze meestal dezelfde formule hebben: Poëtische teksten plus simpele muzikale begeleiding. Het is daarom ook best moeilijk om echt vernieuwend uit de hoek te komen als Nederpopband zijnde. Soms breekt er hier en daar wel een band door die de originaliteit in zich heeft, maar staan meestal niet als een huis.

De heren van Oud Zeer hopen met hun debuutalbum Op het eerste gezicht dit ‘taboe’ te doorbreken. De eerste paar maten van het intronummer (en tevens titelsong) Op het eerste gezicht zijn behoorlijk cliché, maar gedurende het album laat de vijfkoppige band zien wat ze in hun mars hebben. De veelal meerstemmig gezongen teksten over hartzeer en liefde&co domineren de plaat. Helaas, zoals verwacht, zijn de teksten ietwat clichématig, maar wordt er gelukkig wel een hoop aandacht besteedt aan de muzikale aankleding. De akoestische gitaar, accordeon, keyboards en hier en daar de bekende scheurende gitaar zorgen ervoor dat de plaat rechtop blijft staan. Jammer genoeg ontbreekt hier en daar de passie om de teksten met gevoel over te brengen, waardoor de zang soms wat gaat vervelen.

Toch blijven sommige liedjes lekker hangen en luisteren goed weg. Ik heb me er zelfs al op betrapt dat ik na enkele keren luisteren de liedjes zo mee kon zingen. Nummers als Verloren en Je doet ’t zelf liggen lekker catchy in het gehoor, maar bij nummers als Wat ben je stil en Tekort is er zelfs even kans op een tissuemoment.

Al met al is Op het eerste gezicht een album met ingetogen, lieve luisterliedjes zonder veel poespas. Erg vernieuwend op Nederpop-schaal is het niet, maar volgens mij hebben de heren van Oud Zeer daar geen problemen mee. Als ze er maar lol in hebben!
Recensent:Karlijn Vermeij Artiest:Oud Zeer Label:Eigen Beheer
airbus-todayisnoiseless

Airbus - Today is NoiselessDe concurrentie tussen Boeing en Airbus wordt al jaren beslecht in het...

stilettos-makinghistorybyrepeatingit

The Stilettos - Making History By Repeating It Vaste bezoekers van het Nederlandse clubcircuit kunnen het beamen. Live staat...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT