RECENSIE: DJ Promo - Boombox op Duizend

DJ Promo - Boombox op Duizend EP
2009-11-28 DJ Promo bracht onlangs de Boombox op Duizend EP uit; een EP die de voorloper is van het het begin van 2010 uit te komen album Stijlloos. Het voorvoegsel DJ in combinatie met het bekende label Top Notch doet vermoeden dat het hier om een hiphop DJ gaat. DJ Promo is een grote naam, het type muziek dat hij maakt is echter geen hiphop, maar gabber. Na Aux Raus heeft Top Notch dus zijn tweede niet hiphop act in huis en lijkt definitief bezig met een verbreding van het type acts.

Een mengvorm van gabber en hiphop, dat er in gabbermuziek veel gesampled werd uit hiphop was al duidelijk, dat deze twee stijlen echter samen op een cd passen wellicht iets minder. De EP van Promo bevat zeven nummers, waar er twee instrumentaal van zijn. Het eerste nummer is instrumentaal en doet absoluut niet denken aan gabber. Het heeft eerder iets weg van het nummer 'Rockit' van Herbie Hancock. Flinke Namen bijt hierna als eerste van de groep samenwerkende Top Notch artiesten het spits af op de titeltrack. Gabber lijkt het echter weer niet te zijn. Dubstep, breakbeats, dat zou kunnen, maar Gabber, nee dat niet. Overigens niet erg, want het is wel lekkere muziek. Het is alleen jammer dat de beat geen goed hoogtepunt bereikt, daar waar hij er wel heen lijkt te gaan. Datzelfde euvel is terug te vinden op 'Pille in je bek' waar Willy de tekst van verzorgt. Het nummer 'Straight outta Beemster', ook met Willy, blijkt zelfs een wat kale hiphop beat te zijn. Het beste nummer van de EP is de samenwerking 'Iemand Anders' met Sef. Deze beschrijft het gabberbestaan alsof hij er zelf deel van uit maakte. Hier bouwt ook de muziek via de snoeiharde overstuurde gabber bassen naar een kneiterhard einde. De samenwerking met Aux Raus is zoals verwacht hard, lekkere gabberpunk. Als afsluiter staat de DJ Promo versie van 'Hakkemdoordemidde' van Flinke Namen op de schijf. Gelukkig eindigend in de gabber climax die zo lekker is.

DJ Promo is en blijft een gabber. Hij probeert zich wel aan te passen aan de rappers, en de rustige stukken zijn prima als opbouw, maar die achterlijk harde climax is dan zeker wel nodig. De bonkende stukken blijken toch de lekkerste delen van deze EP. En helaas zijn deze stukjes veel te kort. Wat lekker om gabber op deze manier weer eens tegen te komen. Zeker nu blijkt dat er nog steeds leven zit in een stroming die wat mij betreft al afgeschreven leek.
Recensent:Willem Swinkels Artiest:DJ Promo Label:TopNotch
The Tangent – Down And Out In Paris And London

The Tangent - Down and Out in Paris and LondonNet als Transatlantic is The Tangent ook een progrock supergroep, al zijn...

Friska Viljor – For New Beginnings

Friska Viljor - For New Beginnings Friska Viljor begon ooit als remedie tegen liefdesverdriet. Daniel...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT