RECENSIE: Baron - Flip Skateboard's Extremely Sorry Soundtrack

Baron - Flip Skateboard's Extremely Sorry Soundtrack
2010-01-08 De skateboard scene is altijd onlosmakelijk verbonden geweest met een muzikale subcultuur. Was het niet punk, dan was het hardcore – die met gitaren – of de hiphop cultuur. Wat is dus een skate film zonder stevige soundtrack? Voor Flip Skateboard's Extremely Sorry Soundtrack gaat gerenommeerd dj en producer Baron daarbij niet over een nacht ijs. In een poging zoveel mogelijk van de verschillende stijlen bij elkaar te brengen, zet hij een eclectische mix van punk tot hiphop en jungle neer. En dit met een aantal gastmuzikanten waar niemand zich ongelukkig bij kan voelen.

Motörhead Lemmy die als een volleert crooner ‘Stand By Me’ kreunt, terwijl Dave Lombardo van Slayer de vellen beroert. Of Jim Lindberg (Pennywise) die met Baron een Prodigy-achtige track neerzet om nog maar te zwijgen over de strakke hiphop van Snoop Dogg en Warren G waarmee de cd afsluit. Baron heeft alle honken bezet.

Toch brengt hij ze niet met een grandslam homerun allemaal thuis. Hoewel alle tracks van hoge kwaliteit zijn, ontbreekt de samenhangen tussen de nummers. Te halsstarrig wordt geprobeerd om alle verschillende stijlen te vatten. Hierdoor is de samenhangen bij tijd en wijlen zoek. De overgang van Prodigy-achtige techno naar Man Or Astroman geïnspireerde surf is een erg grote stap, zeker als je daarna in NIN-nige industrial wordt gesleurd.

Ondanks dat gebrek aan echte samenhang is Flip Skateboard's Extremely Sorry Soundtrack weldegelijk een van de uitzonderlijke soundtracks die ook werkelijk de moeite van het aanschaffen waard zijn. Daar waar anderen een aanbod van vijftien bandjes heeft, die, in het gunstigste geval, een b-kant hebben geleverd of een slechts lichtelijk gewijzigde versie van hun single, biedt deze cd 15 unieke en nieuwe tracks. En ook allemaal goede tracks, waar bij de enige verbazing is dat ze samen op een cd zijn gekomen. Maar dat zelfde geldt ook voor de reeks aan muzikanten die hier samen op een schijf verschijnen in het zelfde project. Laten we wel wezen, Snoop Dogg en Lemmy op in de zelfde samenwerking op de zelfde cd; wie had dat ooit gedacht?
Recensent:Tjeerd van Erve Artiest:Baron Label:Ada Global
Jakko M. Jakszyk – The Bruised Romantic Glee Club

Jakko M. Jakszyk - The Bruised Romantic Glee ClubVanaf de jaren ’70 speelt Jakko M. Jakszyk in allerlei groepen, zoals...

Framing Hanley - The Moment

Framing Hanley - The Moment Nadat debuutplaat The Moment in 2007 niet de publiciteit opleverden waar ze...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT