RECENSIE: Noora Noor - Soul Deep

Noora Noor
2010-06-02 Aan de regen spetterende soul releases die reeds verschenen in 2010 kunnen we weer een nieuwe toevoegen; Soul Deep ! De Noorse zangeres Noora Noor werkt al enkele jaren vanuit haar thuisland aan haar muzikale carrière. Twee albums gingen Soul Deep vooraf en voor haar derde project werd besloten om het koude Noorwegen te verlaten. De plaat werd opgenomen in Californie en dit heeft een goede uitwerking gehad. Als luisteraar heb je het idee om naar een geboren en getogen Amerikaan te luisteren, het album klinkt alsof het afkomstig is van de vergeten dochter van Stevie Wonder, een nieuw hervonden sound van Aretha Franklin of de vrouwelijke tegenhanger van Curtis Mayfield. Heerlijk dus, om het maar kort te houden.

Op het ‘Funky way’ zingt Noora in samenspel met haar achtergrondkoortje over een, je raad het al, erg funky ritme. Het swingende nummer komt door dit samenspel heerlijk op gang. Deze sterke song wordt gelijk opgevolgd door het bluessy ‘Forget what I said’. Dit prachtige en bovenal rustige nummer lijkt geschreven voor een mannelijke zanger als Buddy Guy, maar Noora laat zien dat ook vrouwen dit soort songs kunnen dragen. Geen enkele keer hoor je haar een te lange uithaal maken en daardoor kan dit nummer, net zoals bij de blues legendes, uren doorgaan. Met name de gitaar solo halverwege dit nummer toont aan dat Soul deep een plaat is die ver weg staat van de meeste vrouwelijke soul releases.

Soul Deep swingt, rockt en ontroerd op een wijze waarbij ik, tot voor kort, altijd dacht dat het enkel voor mannelijke soul en blues artiesten weggelegd was. Noora Noor weet zich echter meer dan prima staande te houden tussen haar mannelijke collega’s en ook covers van Curtis Mayfield blijven met gemak fier overeind staan. Als Noora nou ook nog toert met de fantastische begeleidingsband van deze plaat dan is een ding zeker; dit mag je niet missen!
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Noora Noor Label:Blue Mood Records
Mary

Mary Gauthier - The FoundlingDe Canadese folk-artieste Mary Gauthier gaat al heel wat jaartjes mee. De...

The Dead Weather

The Dead Weather - Sea Of Cowards Ooit was het de bedoeling om in 2009 een nieuw White Stripes album uit te...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT