RECENSIE: Kurt Wagner - Invariable Heartache (met Cortney Tidwell)

Kurt Wagner & Cortney Tidwell present… KORT – Invariable Heartache
2010-10-19 Laten we maar niet voor de naam Kurt & Cortney gaan, moeten ze gedacht hebben. En dus werd het de, voor het Nederlandse taalgebied dan weer niet heel erg gelukkige samentrekking KORT. Hoe dan ook, Kurt Wagner van de roots/alt.country band Lambchop en singer-songwriter Cortney Tidwell eren hun zo geliefde Nashville en haar muzikale tradities met Invariable Heartache op meeslepende en overtuigende wijze.

Een pak min of meer vergeten country pareltjes uit de Chart Records catalogus en eentje uit het ABC Dunhill register is hier opnieuw leven ingeblazen. Covers dus, maar voor de gemiddelde luisteraar zal dit nagenoeg allemaal onbekend zijn. Of heeft u de platen van Gene & Rod, Tom Tall, Dawn Glass, Charlene Davidson en Connie Eaton -Tidwell’s moeder- in huis?

Cortney Tidwell’s stem, die in deze context af en toe wat aan die van Ilse de Lange doet denken, is een goede keuze in combinatie met de vrij lage brom van Wagner. Soms zingt de één, dan de ander en regelmatig doen ze een duet. Tidwell krijgt wel de meeste ruimte en hoewel we Wagner al jaren graag horen zijn we daar niet rouwig om. Haar vertolkingen van ‘A Special Day’, ‘Yours Forever’, ‘I Can’t Sleep With You’ en ‘Who’s Gonna Love Me Now’ zijn ronduit prachtig. Maar ook de duetten ‘Incredibly Lonely’ en ‘She Came Around Last Night’ en Wagner’s interpretatie van ‘April’s Fool’ zijn meer dan de moeite waard en het is juist die afwisseling die het geheel boeiend weet te houden.

Hoewel de algehele sfeer van het album zwoel en laidback, het ene moment melancholisch en dan weer zoet is, is er ook muzikaal gezien absoluut sprake van genoeg afwisseling. Het instrumentarium is divers, bij de duetten ‘Picking Wild Country Berries’ en ‘Let’s Think About Where We’re Going’ gaat het tempo iets omhoog en met ‘Penetration’ (oorspronkelijk van Three Heads) ligt er ook nog een heuse vreemde, maar welkome eend in de bijt. KORTom, een geslaagde exercitie.
Recensent:Cyrille Bloemers Artiest:Kurt Wagner Label:City Slang
Belle & Sebastian – Write About Love

Belle and Sebastian - Write About LoveIn vergelijking met voorganger The Life Pursuit (2006) heeft Belle &...

Monster Magnet - Mastermind

Monster Magnet - Mastermind De stonerrock van Monster Magnet gaat inmiddels al weer 20 jaar mee. Vooral...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT