RECENSIE: Euro Cinema - Ten-4

Euro Cinema - Ten 4
2011-03-09 De Nederlandse band Euro Cinema heeft als uitgangspunt de achtergrondmuziek van jaren ’70 films. De band maakt een mengvorm van jazz en funk met soulinvloeden. Prominent is het geluid van de Hammond. ”Ten-4” is de debuutplaat van de groep. In Amerika staat Ten-4 voor een walky-talky-politiecode die zoveel betekend als “Over!”. Volgens de band betekent de code echter ook dat het de eerste tien nummers zijn die uitgegeven worden door de vier bandleden.

Op “Ten-4” staan tien nummers die goed op elkaar aansluiten qua stijl. De prominentste instrumenten op het album zijn een Hammond-orgel en een elektrische gitaar. De gitaar speelt losse akkoorden en chill muziek, terwijl de Hammond drukke, met rustige stukken afwisselt. Het totaal is een vorm van liftmuziek die het erg goed doet op de achtergrond van feesten, maar ook ideaal zou zijn om te draaien tijdens het wachten op verbinding met een betaaltelefoonnummer. Oftewel: deze muziek maakt je rustig, zit goed in elkaar en klinkt niet uitgesproken hard of zacht. Hoogtepunt op de cd is het nummer 'The Green Scene', waar een aanstekelijk gitaarloopje goed samengaat met een walking-bass en een afwisselende Hammond. Bij tijd en wijlen doet de muziek van Euro Cinema denken aan Urban Dance Squad. Zo ook op het nummer 'Scool'. Dit nummer, dat klinkt als een aanhoudende jamsessie, heeft namelijk een vergelijkbaar stotend ritme als de eerdergenoemde band. Een uitschieter qua drukte is het wat opgefoktere nummer 'Speedin'. Hoewel dit nummer me wat onrustig maakt, zijn de breaks memorabel.

Euro Cinema maakt een gelijkmatige, goede achtergrondplaat. Minpunt is het gebrek aan enorme uitschieters naar boven. Pluspunt is het gebrek aan enorme uitschieters naar beneden. De muziek van Euro Cinema is toegankelijk, technisch hoogstaand en een must voor iedereen die graag naar ‘70s filmmuziek wil luisteren.
Recensent:Koen Nederhof Artiest:Euro Cinema Label:Coast To Coast
Less Than Jake – Hello Rockview

Less Than Jake - Hellow RockviewOp 28 februari bracht de Amerikaanse skapunkformatie Less Than Jake het...

Face Tomorrow – Face Tomorrow

Face Tomorrow - Face Tomorrow Face Tomorrow , de vierde alweer van het Rotterdamse Face Tomorrow ,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT