RECENSIE: Neal Casal - Sweeten the Distance

Neal Casal – Sweeten The Distance
2011-09-29 Neal Casal is een ouderwetse countryartiest. Hij begon zijn carrière als lid van Ryan Adams & The Cardinals. Tussen het spelen met deze band door, werkte de muzikant echter al fanatiek aan een eigen muzikale carrière: Sweeten The Distance is reeds het elfde solo album. Wederom betreft het hier een klassieke countryplaat. Rockende gitaren, vrolijk klinkende steelgitaren en gevoelige ballades komen samen. Er wordt bijvoorbeeld enthousiast gerockt op ‘So Many Enemies’. Casal zingt doorleefd over de problemen van de vreemdeling in de maatschappij. In het refrein wordt hij aangevuld met een krachtig koortje en enkele gitaarsolo’s.

Dat het ook ingetogener kan, bewijst de countryzanger met ‘How Quiet I Got’. Het nummer is opgebouwd vanuit een simpel drumritme en wordt opgesierd door dreigende gitaarstukken. Casal zingt er echter rustig tussendoor om pas tegen het einde los te barsten in een uitbundig laatste couplet. ‘Feathers For Bakersfield’ lijkt elk vooroordeel over countrymuziek te bevestigen. Er is een vrouwenkoortje aanwezig dat op de achtergrond meezingt, er wordt wederom gebruik gemaakt van een steelgitaar en zelfs de violen zijn aanwezig. De countryzanger zingt er met de gebruikelijk tragische manier van zingen overheen. Op zich niet onaardig, maar net wat over the top.

Hoe aangenaam alles namelijk ook klinkt, overal heerst het idee dat de muziek reeds eerder en bovenal beter gemaakt is. De ritmes zijn nergens erg verrassend, de teksten grijpen je zelden bij de keel en elk nummer kent wel een moment waarop het geheel allemaal net iets te veel van het goede is. Grootste probleem is misschien nog wel de redelijk kleurloze stem van Neal Casal.

Het uitbrengen van soloplaten zal voor Neal Casal vast een goede uitlaatklep zijn. Met Sweeten The Distance bewijst Casal echter dat zijn grootste kracht ligt in het begeleiden van Ryan Adams en niet zozeer in het uitbrengen van solomateriaal. Op het eerste gezicht klinken de losse nummers nog aardig, maar na enkele luisterbeurten weet het absoluut niet meer te boeien.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Neal Casal Label:Fargo / Munich
Stephen Malkmus and the Jicks – Mirror Traffic

Stephen Malkmus and The Jicks - Mirror TrafficVoor de tweede keer dit jaar is Beck als producer betrokken bij het album van...

Sissy and the Blisters - Let Her Go e.p

Sissy & The Blisters - Let Her Go Sissy And The Blisters is een vierkoppige Britse rock 'n' roll band. Dan...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT