RECENSIE: Maria Markesini - Cinemapassionata

Maria Markesini – Cinema Passionata
2011-11-02 Maria Markesini. De naam alleen spreekt al tot de verbeelding. “Wacht maar tot je haar ziet”, zei een vriend van de recensent en toen haar cd op de deurmat plofte wist ik meteen wat hij bedoelde. Schrijf daar maar eens een slechte recensie over, denk je bijna als je naar haar foto staart.

Natuurlijk, het oog wil ook wat, maar we zijn professioneel. Markesini, een in Griekenland geboren klassiek pianiste die ontdekte dat ze zingen eigenlijk veel leuker vond, heeft een cd gemaakt met soundtracks uit films. En die lopen nogal uiteen: van ‘Nine’ via ‘The Merchant Of Venice’ naar ‘The Muppet Movie’ en ‘The Big Lebowski’, al staat de titel van die laatste verkeerd op de tracklist. We noemen het maar een schoonheidsfoutje op een verder sfeervolle, jazzy plaat. Markesini zou zo een van de sirenen uit Oh Brother, Where Art Thou? van de Coen Brothers kunnen zijn. Nummers als ‘Down In The River To Pray’ zou Markesini met verve kunnen zingen.

Deze plaat is perfect voor de zondagmorgen. De bijna zalvende stem van Markesini zelf, het philharmonisch orkest dat naast een band de meeste tracks begeleidt en de keuze van de soundtracks maken Cinema Passionata tot een geslaagd jazz-experiment. Aandoenlijk is het nummer ‘Duifies’ uit Ja Zuster, Nee Zuster: met Grieks accent gezongen en volgestopt met fragmenten die naar Markesini’s idee heel erg bij Nederland horen. Ineens hoor je Pim Fortuyn “At your service” zeggen, roept Máxima iets door de muziek heen, horen we een stuk uit een oud Polygoonjournaal… Het geeft Cinema Passionata net een duwtje dat dit album uniek maakt.

Zo. En nu graag haar telefoonnummer, want ik weet nog wel een mooi Grieks eiland om samen de winter door te brengen.
Recensent:Jasper van Harskamp Artiest:Maria Markesini Label:Amazing Music
Cyco Miko – The Mad Mad Muir Musical Tour

Cyco Miko - The Mad Mad Muir Musical TourDe naam Cyco Miko zal bij veel mensen geen belletje doen rinkelen. De naam...

Machine Head - Locust

Machine Head - Unto the Locust Drie woorden: Burn My Eyes . U weet wel, dat Machine Head -album waar een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT