RECENSIE: Sweet Billy Pilgrim - Crown and Treaty

Cover Sweet Billy Pilgrim - Crown and Treaty
2012-04-30 Soms is het pop, soms weer rock, veel symfonisch en vooral ook folk: De bijzondere muziek van Sweet Billy Pilgrim op het nieuwe album Crown And Treaty laat zich moeilijk beschrijven. De beschrijving gaat misschien beter op als we ze de Britse versie van Bon Iver noemen, maar dan met wat minder kopstem. Het mag duidelijk zijn: Crown And Treaty is een zeer afwisselend en vooral ook bijzonder album.

Crown And Treaty is het derde album van Sweet Billy Pilgrim en met voorgaande albums hebben ze bij de gevestigde muziekpers al de nodige waardering voor hun werk gekregen. Sweet Billy Pilgrim bestaat uit vier muzikanten uit Engeland die op hun eigen label muziek uit brengen. De vergelijking met Bon Iver gaat op vanwege de enorme gelaagdheid in de muziek: in elk van de uitgesponnen liedjes is van alles te horen. Middelpunt van deze band is Tim Elsenburg, de zanger en liedjesschrijver van de band, die deze plaat met behulp van de andere bandleden maakte in een bungalow op het platteland van Engeland.

Het album begint stevig met ‘Joyful Reunion‘, een nummer met een bijzondere baslijn en een fijne bijrol voor blaasinstrumenten. Het arrangement is heel mooi, met verassende wendingen en een mooie opbouw. ‘Archeology’ klinkt vervolgens weer heel anders, wat meer elektronisch, maar met een goed refrein en weer een geweldig arrangement. Na de twee eerste liedjes wordt de muziek wat rustiger en horen we wat meer akoestisch gitaar, soms een banjo en de mooie stem van het nieuwe bandlid Jana Carpenter. Wel blijven de nummers goed gearrangeerd en gebeurt er in elk nummer weer iets bijzonders, wat het luisteren van deze plaat zeer de moeite waard maakt. Eén van de hoogtepunten van het album is het laatste nummer ‘Blue Sky Falls’, een nummer dat ruim acht minuten duurt, met een geweldige climax. Totaal duurt het album ruim 45 minuten en bevat het negen liedjes.

Elk nummer op Crown And Treaty is een kunststukje waar veel aandacht aan geschonken is om het zo mooi en interessant mogelijk te maken. De band doet dit zonder door te schieten in onzinnige dingen en vervelende effecten. Alles net goed genoeg. Het kan niet anders dan dat Crown And Treaty in verschillende albumlijsten van 2012 hoog gaat eindigen. Dit is echt een topplaat!
Recensent:Rients Kuik Artiest:Sweet Billy Pilgrim Label:Bertus
Cover Anathema - Weather Systems

Anathema - Weather Systems Anathema is een band die de afgelopen twintig jaar een alsmaar groeiende...

Cover Vendetta - World Under Fire

Vendetta - World Under Fire De irritant lange persinfo heeft wel heel erg veel woorden nodig om te...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT