RECENSIE: Kapok - Flatlands

Cover Kapok - Flatlands
2012-04-27 Naast het creëren van zijn eigen materiaal heeft Kyteman meer manieren om zijn stempel te drukken op de muziek in Nederland. Hij biedt in zijn Kytopia muzikanten en andere artiesten de kans om zich te ontwikkelen en zo samen tot bloei te komen. Mondde dit enige tijd geleden al uit in het album De Avonduren van Kapabel, het nieuwste product uit Kytopia is de release van het trio Kapok getiteld Flatlands. Kapok bestaat uit: Morris Kliphuis op hoorn, Timon Koomen op gitaar en Remco Menting op drums en piano. De band is slechts enkele weken voor de opname van hun album gevormd en het materiaal op de cd is het resultaat van twee weken improviseren en opnemen in Kytopia. Ter ondersteuning hebben de drie heren, allen met conservatorium als achtergrond, enkele gastmuzikanten uitgenodigd. Het Ragazze Kwartet, Ernst Glerum, Joshua Samson en Marc Constandse zorgen ervoor dat het album wat meer body heeft. Waarbij op de hoes van het album nog speciaal vermeld staat dat Joshua Samson met de Hang en Remo World percussion speelt; Dat u het even weet.

Een jazzband waarvan de kern bestaat uit een hoorn, een gitaar en drums. Dat is niet de meest voor de hand liggende combinatie. Ook het in twee weken maken en opnemen van een album is een schijnbaar lastige opgave. Zeer waarschijnlijk ligt het aan de combinatie van zowel het talent als de opleiding van de leden van het trio dat hier niets van terug te horen is. Ze hebben de kwaliteit en nemen de ruimte voor speels improviseren en grenzen aftasten. Door de bank genomen levert dit heerlijk rustige improvisatie jazz op. De nummers waarin dit het beste tot uiting komt zijn ‘Up’, ‘Nausicaa’ en ‘Mantra.’ Allen zijn totaal ontspannen nummers waarin je zowel de improvisatie door als de kwaliteit van de muzikanten goed kan voelen. Daarnaast is ook de titelsong ‘Flatlands’ lekker rustgevend, een nummer wat niet zou misstaan als achtergrond muziek bij een documentaire over het weidelandschap van Nederland.

Genoemde nummers van de cd maken het bijna een onthaastend product. Helaas zijn er tijdens het jammen ook wat nummers tussen geslopen die een stuk slechter uit de verf komen. ‘Murofushi’ is een redelijke kakofonie en wanneer je een nummer al de titel ‘Herrie’ meegeeft kun je het beter laten deze ooit op cd te zetten. Afsluiter ‘Tarantella’ is gelukkig wel weer een lekker nummer, het is een uptempo dansnummer passend bij een Siciliaans maffiafeest.

Kapok blijkt met Flatlands, in tegenstelling tot de betekenis van hun naam, geen vulmateriaal af te geven, maar echte kwaliteit. Deze band zal het beste tot zijn recht komen in een schouwburg, waar de luisteraar in alle rust kan genieten van de kwaliteit en kunde van de muzikanten. Fijn dat er initiatieven als Kytopia zijn waar dit soort muzikanten de ruimte geboden wordt tot het samen maken van mooie producten.
Recensent:Willem Swinkels Artiest:Kapok Label:Kytopia
Cover Eric Bibb - Deeper in the Well

Eric Bibb - Deeper in the WellZanger Eric Bibb kreeg de blues reeds vroeg met een paplepel ingegoten....

Cover Guido Belcanto - Een Man Als Ik

Guido Belcanto - Een Man Als Ik Het blijft een opvallende combinatie; Guido Belcanto , vertolker van het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT