RECENSIE: Mike & the Mellotones - 1+1=3

Cover Mike and the Mellotones - 1+1=3
2012-10-26 Mike & The Mellotones zijn sinds 1993 enthousiaste vertolkers van de Texas Blues in Nederland. Het gezelschap bracht samen al verscheidene albums uit. De plaat 1 + 1 = 3 vormt het meest recente resultaat. De band wordt hierop vergezeld door Enrico Crivellaro, een Italiaanse gitarist die momenteel in Amerika woonachtig is.

Met het openingsnummer ‘1 + 1 = 3’ doet het gezelschap denken aan de Robert Cray Band. Zanger Mike Donkers heeft dezelfde stem als Robert en ook muzikaal lijkt de ietwat jazzy benadering sterk op die van Cray’s bluesband. Het Texas blues gevoel komt pas tijdens het derde nummer naar voren. Op ‘He’s Gonna Step On You Again’ klinkt het heerlijke uptempo, stampende Texas ritme. Beide nummers steken goed in elkaar. Mede door de degelijke productie en de herkenbare aanpak blijven de meeste nummers echter wel erg aan de veilige kant. Zij missen het nonchalante gevoel dat goede blues zo goed maakt.

Dat gevoel weten ze pas bij het volledig instrumentale ‘Ready Freddy!’ te creëren. Over een stampend drumritme jengelen de verschillende gitaren en een orgel heerlijk heen. De drums klinken alsof een publiek enthousiast mee zit te klappen en dat maakt dat er voor het eerst iets van chemie klinkt. Dit gevoel blijft daarna aardig bewaard. Ook het ruigere ‘I Declare’ weet dit gevoel over te brengen.

Op 1 + 1 = 3 valt zeker te horen dat Mike & The Mellotones een geoliede Nederlandse bluesband is. De Texas blues invloeden zijn wat naar de achtergrond verschoven en mede door het stemgeluid van zanger Mike Donkers doet de plaat veel aan de Robert Cray Band denken. Helaas ontbreekt het bij Mike & The Mellotones nog aan het gemak waarmee Cray zijn nummers inspeelt en zingt. Afgaande op ‘Ready Freddy!’ is het gezelschap live ongetwijfeld de moeite waard.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Mike & the Mellotones Label:Coast To Coast
Cover Magnum - On The 13th Day

Magnum - On The 13th DayDe geschiedenis van Magnum gaat terug tot in de seventies en zodoende mogen...

Cover Iris Dement - Sing The Delta

Iris Dement - Sing The Delta Erg productief kunnen we Iris DeMent niet noemen: haar laatste twee albums...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT