RECENSIE: Dick Farrelly & Mat Walklate - Keep It Clean

Cover Dick Farrelly & Mat Walklate - Keep It Clean
2012-10-09 De totstandkoming van Keep It Clean is een leuk idyllisch verhaal. De Ierse gitarist Dick Farrelly ontmoette in een Amsterdams kroegje de Engelse mondharmonicaspeler Mat Walklate. Het duo begon wat te jammen en dat beviel van beide kanten. Enkele maanden later volgde een nieuwe ontmoeting, deze keer op Engelse bodem. Hier wist het duo, binnen negen en een half uur tijd, genoeg nummers te verzamelen om een plaat te vullen. Het in eigen beheer uitgegeven Keep It Clean is het resultaat.

Dat de plaat in korte tijd tot stand is gekomen moet het resultaat zijn van een verrassend sterke chemie tussen de beide muzikanten. Dat hoor je ook. De plaat klinkt alsof twee vrienden gezellig op de veranda muziek zitten te maken. De sterk door deltablues beïnvloede muziek doet terugdenken aan Muddy Waters en Howlin’ Wolf. Door de combinatie van akoestische gitaar met mondharmonica doet een aantal nummer tevens sterk denken aan het recente werk van de Afrikaanse zanger Boubacar Traoré.

Het gemak waarmee deze plaat is opgenomen vormt ook de grote keerzijde van de cd. Hoewel het gros prima klinkt, valt Keep It Clean op geen enkel hoogtepunt te betrappen. De beide muzikanten jengelen er met zijn tweeën, haast nonchalant, op los. Mat Walklate verliest zich ook regelmatig teveel in zijn mondharmonicawerk. Terwijl Boubacar Traoré het concept zo goed wist uit te werken door de nadruk te leggen op zijn gezang, bevat Keep It Clean veel instrumentale gedeeltes. Het maakt dat de plaat ongetwijfeld een leuke herinnering vormt voor het duo aan de goede tijd samen, het ontbreekt de plaat helaas te veel aan urgentie om hem aan te schaffen.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Dick Farrelly & Mat Walklate Label:Eigen Beheer
Cover Tenement Kids - Tenement Kids

Tenement Kids - Tenement KidsMijn recensie van de vorige plaat van Tenement Kids - We’ve All Been Down...

Cover Divine Fits - A Thing Called Divine Fits

Divine Fits - A Thing Called Divine Fits De Amerikaanse band Divine Fits mag gerust een ‘indie-supergroep’ genoemd...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT