RECENSIE: JJ DOOM - Key To The Kuffs

Cover JJ DOOM - Key To The Kuffs
2012-10-01 Het laatste album van Daniel Dumile dateert alweer van 2009. Destijds bracht zijn alterego DOOM de plaat Born Like This uit. Eerder dit jaar werd een greep uit zijn Special Herbs-beatscollectie door Masta Ace hergebruikt voor de plaat MA_DOOM: Son Of Yvonne. Een erg leuke plaat, maar de DOOM liefhebber zat vooral te wachten op nieuw werk van deze levende hiphop legende. Dat wachten wordt beloond met de plaat Key To The Kuffs, een samenwerking tussen producer Jneiro Jarel en DOOM onder de naam JJ DOOM. Een wat wonderlijke samenwerking als je de verhalen mag geloven. JJ maakte de beats in zijn studio in New Orleans, terwijl DOOM in geboortestad Londen zijn teksten schreef. Dat verblijf in Londen was echter niet vrijwillig: hij kwam de Verenigde Staten niet in wegens visa problemen.

DOOM is een geweldige tekstschrijver en waar hij zijn inspiratie doorgaans vooral uit comics haalt, heeft hij het dit keer dichter bij zichzelf gehouden. Zo lijkt hij in het nummer ‘Banished’ te verwijzen naar zijn visa problemen: “Villain got banished. Refused out the U.S. and he ain’t even Spanish”. De beat van JJ is redelijk zwaar en uptempo. DOOM gaat daarin mee en rapt sneller dan dat we van hem gewend zijn. Daarnaast verwijst hij onder andere ook in ‘(Cockney) Rhymin Slang’ naar zijn verblijf in Londen. ‘Winter Blues’ klinkt een stuk vriendelijker met de strijkers en pianoloopjes. Dat sluit ook aan bij de lyrics van DOOM, die in deze track op de romantische toer gaat. Op Key To The Kuffs flowt DOOM als vanouds en moet je als luisteraar weer erg goed opletten om zijn onnavolgbare lyrics te doorgronden.

Wat de productie betreft moet als eerst worden opgemerkt dat de lat voor JJ erg hoog ligt. DOOM is niet alleen zelf een briljante producer, hij werkte eerder ook samen met Madlib (Madvillain) en Danger Mouse (Dangerdoom). Stuk voor stuk klassiekers. JJ heeft zich echter niet laten afschrikken en heeft, zonder iets volstrekt anders te doen dan dat we bij DOOM releases gewend zijn, toch een stempel op de plaat gedrukt. Hij heeft een eigen sound en die is donker en zit in de elektronische hoek. Zware bastonen staan centraal, maar hij heeft bij het sampelen de details niet uit het oog verloren. Zijn sound is bijvoorbeeld goed terug te horen in 'Banished' en 'Dawg Friendly'. Daarnaast staan er ook typische DOOM-beats op de plaat, zoals 'GMO' (met Beth Gimmons van Portishead) en 'Retarded Fren'. Wat beats betreft valt alleen 'Wash Your Hands' uit de toon, maar de humoristische lyrics van DOOM houden je bij de les.

Jneiro Jarel en DOOM leveren met Key To The Kuffs een eigentijdse hiphopplaat af, met een sound die in lijn ligt van het werk dat we van DOOM kennen. Een mooie aanvulling op het almaar groter wordende oeuvre van deze villain. Nu maar hopen dat het DoomStarks album, de samenwerking tussen DOOM en Ghostface Killah (Wu-Tang Clan), snel volgt!
Recensent:Rogier Bennink Artiest:JJ DOOM Label:Cooperative Music
Cover Skunk Anansie - Black Traffic

Skunk Anansie - Black TrafficVaak als er bands terugkeren die in de jaren ’90 hun piek bereikten, valt het...

Cover The Killers - Battle Born

The Killers - Battle Born Na bijna zes jaren van onafgebroken toeren waren de leden van de Amerikaanse...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT