RECENSIE: Dresden/Leningrad - Vader

Cover Dresden/Leningrad - Vader
2012-12-02 Wat doet dit ons weer terug verlangen naar de ouderwetse demo’s van weleer. U kent ze misschien nog wel; een cassettebandje met een handgeschreven bio, zoals we die pakweg dertig jaar geleden kregen. Een handgeschreven (korte) bandbio vinden we nu ook, maar in plaats van een cassettebandje krijgen we een cd’tje (het is 2012 tenslotte). De info bij de demo van Dresden/Leningrad leert ons dat Vader een EP is van driemansband uit Amsterdam die zich heeft gespecialiseerd in een mix van doommetal en stoner. Volgens eigen zeggen is de band geïnspireerd door thema’s over de wereldoorlogen en jaren zeventig bands.

Om enige houvast te krijgen in welk muzikaal vaarwater Dresden/ Leningrad zich bevindt; de band heeft qua geluid en muzikale benadering wel wat weg van Toner Low; een band uit Rijnsburg en Leiden die ook een forse dosis, psychedelica en doom tot een smakelijke mix weet te brouwen. Wat dit trio uniek maakt is dat de teksten gewoon in het Nederlands zijn, al is het bijzonder lastig om ze goed te verstaan omdat de stem van de zanger behoorlijk vervormd wordt. Maar tekstregels als ”Mijn geest gaat huilen, haal me hier vandaan, lachende uilen, volle maan”, uit ‘Slaap’, zijn op zijn zachtst gezegd nogal vaag. Verder worden alle nummers begeleid door onweer en regen; om de somberheid nog maar eens te benadrukken.

Het eerste nummer ‘Vader’ wordt vergezeld door een luchtalarm en een sombere gesproken tekst. De loodzware en trage riff ligt zwaar op de maag, maar intrigeert ons. De rauwe riff in ‘Herder’ is iets vlotter en lekker verslavend. De vervormde stem is vooral functioneel, en ook in het trage ‘Slaap’ is de stem meer een instrument dan dat het de basis voor een lied vormt. Dat hoort ook in deze muziek. Het lange ‘Niemandsland’ begint met een prima riff die na drie minuten wordt afgewisseld met een ouderwets Black Sabbath basloopje. De oorlogsgeluiden en de depressieve tekst maken het geheel mooi af. De loeizware akkoorden tegen het einde van het nummer transformeren daarbij naar bijna-drones zodat ook de geest van Sunn 0))) nog een beetje rondwaart.

De muziek van Dresden/ Leningrad is zeker niet voor ieders oortjes weggelegd, maar de muziek intrigeert en hypnotiseert vooral. Het is weer eens iets anders, al moet de band wel uitkijken dat ze niet teveel in eenvormigheid vervallen. Deze demo is in ieder geval dik in orde.
Recensent:Jan Didden Artiest:Dresden/Leningrad Label:Eigen Beheer
Cover Lost Souls Carnival - LSC Sounds

Lost Souls Carnival - LSC SoundsBij onze zuiderburen zit er wat in het water, want zie wat een gave bands er...

Cover Lapalux - Some Other Time

Lapalux - Some Other Time Brainfeeder begint zo langzamerhand een echt kwaliteitslabel voor de wat...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT