RECENSIE: Stroatklinkers - Vrizze Wind

Cover Stroatklinkers - Vrizze Wind
2013-01-29 Bluegrass is op de Nederlandse radio vrijwel niet te horen en menigeen is daar blij mee. De echte liefhebber moet toch via internet de Amerikaanse radiozenders opzoeken om aan zijn/haar gerief te komen. Opvallend is dat in Nederland wel het jaarlijkse EWOB-festival plaats vindt waar uit heel Europa bands en liefhebbers op afkomen en zelfs Amerikaanse bands te zien zijn. Dat dit allemaal plaatsvindt in een klein zaaltje in Voorthuizen maakt het natuurlijk allemaal wat minder indrukwekkend, maar zeker niet minder leuk.

De Groningse bluegrass band Stroatklinkers hebben uiteraard ook opgetreden op het EWOB festival en als een van de weinige bands niet in de standaard voertaal Engels, maar gewoon in het Gronings. Met hun nieuwe album Vrizze Wind leveren de vijf mannen hun zesde album af. Op het album worden ze bijgestaan door Joost van Es met zijn geweldige vioolspel. Zelf spelen ze contrabas, banjo, dobro, mandoline, gitaar en accordeon. Bob Heidema is de zanger, maar zoals in bluegrass te doen gebruikelijk is, wordt er ook door de andere bandleden meerstemmig meegezongen.

‘Der Bennen Veul Mooie Wichter In Grunnen’ is het eerste nummer van het album en geeft meteen een goede indruk van de band. De liedjes hebben vaak ‘grappige’ teksten die wel vaak erg flauw zijn. Teksten over de man van de belasting die wel eens wat minder geld mag innen, over stoplichten die op rood staan en over het slechte weer. Gelukkig nemen de heren het leven ook wel wat serieuzer, getuige een aantal songteksten waarin geen grapjes worden gemaakt. De arrangementen zijn niet erg verassend en dat hoort ook wel bij het genre. Het verwerken van de melodie van het ‘Wilhelmus’ in ‘Meneer Van De Belasten’ mag overigens toch wel een grote misser worden genoemd.

‘Over Et Wotter’ is een mooi nummer op een melodie van Dougie Maclean, smaakvol aangevuld met tin wistle. ‘De Radio’ is ook een mooi rustig nummer waar de dobro een mooie partij in heeft. Die goede indruk verdwijnt echter in het slordig gespeelde nummer dat volgt. Dat dit dan tevens het titelnummer ‘Vrizze Wind’ is maakt het wat pijnlijk: qua compositie een mooi nummer, maar te vaak is het ritmisch rommelig (met uitzondering van de viool). In het nummer ‘In Mien Auto’ zitten nog wat Mexicaanse invloeden, in uitgerekend het nummer ‘Friesland’ wordt er in het verstaanbaar Nederlands gezongen en het laatste nummer is instrumentaal terwijl er in het cd hoesje wordt vermeld dat de tekst van Geert Teis is. Verwarrend, maar op de valreep laat bandlid Adrian Farmer horen welke kwaliteiten hij bezit als het gaat om banjo spelen.

Ritmisch laten de Stroatklinkers regelmatig steekjes vallen en de mix is niet erg sprankelend, maar buiten dat is Vrizze Wind een vermakelijke plaat vol vrolijke liedjes. Met veertien liedjes is het wat aan de lange kant en misschien hadden ze er voor moeten kiezen om een aantal nummers te schrappen om zo een kortere en vooral ook sterkere plaat te maken.
Recensent:Rients Kuik Artiest:Stroatklinkers Label:Marista
Cover Scrum - A Night At The Pub

Scrum - A Night At The PubNet na openingstijd stappen twee heren het café binnen. Terwijl de barvrouw...

Cover The Irrepressibles - Nude

The Irrepressibles - Nude In 2010 bracht artpop-orkest The Irrepressibles haar debuutalbum Mirror...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT