RECENSIE: Cro - Raop

Cover Cro - Raop
2013-06-21 In Nederland bestaat een zeer levendige hiphopscène. Recent schreef ik een lovende reactie over onze rappende zuiderburen Safi & Spreej. En nu kan aan het lijstje bekende rappers uit buurlanden ook de Duitser Cro worden toegevoegd. Cro is een zeer populaire rapper die zich in het openbaar altijd vertoont met een met een pandabeer masker op. De Duitse rapper is zeer creatief. Hij is kledingdesigner (zijn label heet VioVio), maar kan zijn creativiteit daarnaast ook erg goed uiten in zijn teksten. Hij rapt deze in het Duits en al is dit voor de meeste Nederlanders niet direct de meest geliefde taal, zijn nummer ‘Einmal Um Die Welt’ werd voor de Dag Van De Duitse Taal in april door Nederlandse scholieren verkozen tot hun favoriete actuele Duitse lied.

Na enkele in Duitland zeer goed ontvangen mixtapes volgt in 2013 de eerste cd van Cro getiteld: Raop. Raop staat voor de mengeling tussen rap en pop die beiden een zeer prominente rol spelen in de muziek van Cro. Het alom aanwezige pop gedeelte zorgt naast de goede rapteksten voor een grote luchtigheid in zowel die teksten als de muziek. Die uitermate positieve vibe zorgt voor een gigantische bekendheid, die op zijn beurt weer tot uitdrukking komt in gigantische verkoopcijfers en hits op internet. Zijn nummer ‘Easy’ is inmiddels ruim vijfendertig miljoen keer bekeken op Youtube. De hit ‘Einmal Um Die Welt’ die qua thema en feeling veel parallellen heeft met het nummer ’Ik Neem Je Mee’ van Gers Pardoel’ staat net als zijn Nederlandse evenknie rond de veertien miljoen hits. Dat zijn niet te miskennen aantallen. En die aantallen zijn hem gegund.

De rapper weet Duits weer leuk te maken en dat is een grote verdienste. Ik had nooit gedacht dat ik na mijn middelbare school voor mijn lol iets te maken zou willen hebben met de Duitse taal. Het feit dat ik Cro de afgelopen tijd non stop geluisterd heb zonder dat zijn cd ging vervelen bewijst temeer hoe goed zijn plaat is. Zo goed zelfs dat het haast niet te doen is om van zijn album een favoriet nummer aan te wijzen.

Geniaal! Dat is eigenlijk de beste samenvatting voor deze cd. Binnen zijn taalgebied zal de rapper genoeg aanhangers hebben, maar daarbuiten weet hij zichzelf, maar ook de Duitse taal óók nog eens zeer positief op de kaart te zetten. Raop is een popplaat die nagenoeg perfect is, niet te lang, heerlijk vrolijk en hij bevat geen enkel slecht nummer. Cro levert hiermee een zeldzaam goed product af waar iedereen in Nederland ook op geattendeerd zou moeten worden.
Recensent:Willem Swinkels Artiest:Cro Label:Rough Trade Distribution
Cover Bell X1 - Chop Chop

Bell X1 - Chop Chop Chop Chop is het zesde album van het Ierse drietal Bell X1 . De mannen...

Cover Atlantic Attraction - Home

FARA - Home Je doet ondergetekende geen groter plezier dan met muziek uit eigen stad....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT