RECENSIE: SkaGuitar - Nick`s Cafe

Skaguitar
2013-10-14 In 1999 kwam gitarist Carlos Santana met het comeback album Supernatural, een uiterst succesvolle plaat waarbij Santana samenwerkingen zocht met artiesten als Everlast, Rob Thomas, Lauryn Hill, Eric Clapton en Dave Matthews. Het resultaat was een kleurrijke, verrassende plaat die navolging kreeg van het mindere samenwerkingsalbum Shaman. Geïnspireerd door deze samenwerkingsalbums van Santana begonnen Bobbie van Houten en Gerben Rienk, samen het Amsterdamse gitaristenduo Skaguitar, aan hun derde release Nick`s Cafe. Waar de voorgangers Skaguitar en More Ska, More Guitar voornamelijk instrumentaal waren en om de techniek draaide wilde het duo ditmaal met behulp van bevriende muzikanten een muzikale kruisbestuiving tot stand brengen waar een breed publiek blij van zouden worden. Nu is het moeilijk om van ska en gerelateerde stijlen niet blij of vrolijk te geraken, dus dat heeft Skaguitar alvast mee.

De muzikale kruisbestuiving levert een zevental tracks op die zich niet beperken tot gitaar. Met hulp van Johan Steevens (ex-Beatbusters) op bas, George Coenraad op drums en Arjen Rommens (Bazzookas) op toetsen wordt een vol bandgeluid bereikt. Daarnaast voorzien Anne Groven en Hannie Bootsma de EP van de nodige vocalen.

Het fijne aan ska en reggae is dat het doorgaans zo lekker zonnig en niets aan de hand klinkt,terwijl de songs geregeld wel een serieuze lading hebben. Dat werkt doorgaans heel goed, maar soms kan het ook verkeerd uitpakken. Zo zijn er van die tracks die je in hun waarden moet laten. ‘The Scientist’ van Coldplay is er zo een. Skaguitar waagt zich er wel aan en je kunt je afvragen of de zonnige klank de tekst nu zoveel eer aan doet. Gelukkig herpakt Skaguitar zich met Jenny Lane`s ‘Special Delivery’ waarbij de laidback sound de poptrack een stuk beter staat. Dat geldt zeker voor de feestelijke skavariant van het jazzy ‘More Than madly’ van Gare du Nord. Het prettige ‘Çookies & Tea’ smaakt goed als ideaal baddermuziekje, of als de perfecte ontwaakmuziek op de zondagochtend. Toch is Skaguitar op zijn best op de instrumentalen ‘Nick`s Cafe’ en ‘Chief Inspector’ waarbij het gitaarspel zoals wel vaker doet denken aan dat van de eerdergenoemde Carlos Santana.

Zo verrassend en kleurrijk als Santana`s Supernatural is Nick`s Cafe niet. Desalniettemin leveren Skaguitar en vrienden met een paar aardige covers en goed gitaarspel een zonnige EP af die je op zijn minst doet glimlachen.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:SkaGuitar Label:It\'s All Happening
Cover Avalanche Quartet - Rainy Night House

Avalanche Quartet - Rainy Night HouseOnlangs gaf de 78-jarige Leonard Cohen zijn mogelijk laatste concerten op...

Cover Public Service Broadcasting - Inform - Educate - Entertain

Public Service Broadcasting - Inform - Educate - Entertain Het zal u niet ontgaan zijn de afgelopen weken, de vaderlandse politiek...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT