RECENSIE: Rina Mushonga - The Wild, The Wilderness

Rina
2014-04-15 Vorig jaar had ik als recensent van Festivalinfo het voorrecht om een hele mooie E.P. van Rina Mushonga te bespreken. Het bleek een voorbode te zijn van een heel album, dat een aantal maanden later zou verschijnen. Het voorproefje blies me omver en
kreeg van mij 4,5 sterren. Nu is er dan het volledige album The Wild, The Wilderness en mag ik wederom deze getalenteerde dame recenseren.

De E.P. begon met de sfeervolle pianoklanken van 'For Them Instead', een nummer dat nu als tiende track op het album is te vinden. Eerlijk gezegd werkte die intro beter als opener dan het minder spannende en minder sfeervolle 'The Bitter End'. Maar tot zover het slechte nieuws. Want werkelijk waar; voor de rest maakt Mushonga alle juiste keuzes op deze plaat. Het begint bij producer Chris Bond (o.a. Ben Howard), die precies weet hoe hij een plaat als deze moet laten klinken; de productie klinkt helder en de mix ligt heel prettig in het gehoor.

Het songmateriaal is ook van bovengemiddeld niveau. Mushonga combineert met gemak indiepop met wereldmuziek in een cocktail die nergens geforceerd klinkt, maar juist precies de juiste snaar weet te raken. De verrassende tempowisselingen in songs als 'Dean Moriarty' en 'Lion Heart', de spannende ritmes van songs als 'All My Ships' en 'From The A To The B', de dromerige sfeerpop van 'Eastern Highlands' en 'For Them Instead': Rina Mushonga is van alle markten thuis en dat maakt The Wild, The Wilderness een hele fijne en afwisselende plaat.

De singer-songwriter met Zimbabwaanse roots levert een reeks liedjes af met even mooie als verrassende songstructuren. Tel daarbij de warme, unieke en dynamische stem van Mushonga op (naar mijn mening één van de mooiste vrouwelijke zangstemmen in het huidige Nederlandse muziekklimaat) en je krijgt een hele mooie plaat.
Recensent:Etan Huijs Artiest:Rina Mushonga Label:Dying Giraffe Recordings
M&S

Lune - Music & SportsZweedse popmuziek is hip. Nederland was vorig jaar behoorlijk in de ban van...

Cover Rotjoch - Sexy/Say No More

Rotjoch - Sexy/Say No More De band met de curieuze naam Rotjoch werd in 1978 opgericht door...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT