RECENSIE: Eigen Makelij - Ultimatum

Eigen Makelij
2015-02-03 Sinds 2009 brengt het Belgische hiphoplabel Eigen Makelij elk jaar een verzamelalbum uit. De eerste verzamelaars waren nog titelloos, maar vanaf nummer drie heeft elke verzamelaar een titel meegekregen. Eind 2014 brachten de Belgen het album Volume 6 - Ultimatum uit. Dit album bevat exclusieve tracks van allerlei projecten die er in 2015 zitten aan te komen.

De rappers van Eigen Makelij zouden bij het Nederlandse publiek inmiddels ook enigszins bekend kunnen zijn. Safi en Spreej hebben een album wat eerder al was uitgekomen op Eigen makelij later ook uitgebracht via TopNotch en het Duo Pasi en Cloos heeft onder de naam Diamantairs hetzelfde gedaan met hun debuutalbum. De beatcreators van Beatgrinders hebben met Adje in de studio gezeten en zo zijn er allerlei linkjes naar Nederland.

Het is voor de Nederlanders goed om eens kennis te nemen van de zaken die zich aan de andere kant van de grens afspelen, want echt vaste voet lijken de Belgen hier nog niet aan de grond te krijgen. De verzamelaars van Eigen Makelij zijn hier dan ook bij uitstek geschikt voor. Het mooie is dat er ook op de zesde versie zeer diverse muziek te horen is, waarbij toch de eenheid bewaard gebleven is. Dat is apart te noemen, zeker als je bedenkt dat de tien nummers door in totaal acht verschillende producers zijn gemaakt. Daar waar de eerste tweeverzamelaars nog niet heel sterk waren zie je vanaf deel 3 toch echt gekozen hebben voor een specifiek geluid. Door op die route door te gaan en zaken continue te perfectioneren lijkt er zoiets te ontstaan als een Belgische sound. Deze sound kenmerkt zich door een toegankelijk, bijna poppy geluid. Voor Nederlandse begrippen klinkt het erg vriendelijk, maar de tongval past perfect op de beats. De muziek is dan wel erg gepolijst, maar toch wordt het nergens slap. Zo blijven de beats namelijk erg krachtig en omdat ook de rappers geen blad voor de mond nemen worden het uiteindelijk zeer sterke nummers. De songs die die zeker een luisterbeurt verdienen zijn: Safi & Spreej – ‘Niet Van Steen’ (prod. Beatgrinders) en Team Panini – ‘Bullet’ (prod. Martijn).

Als die nummers je qua sound bevallen, dan kun je haast zonder te luisteren overgaan tot aanschaf van de laatste tien albums van het label. Een label wat als sampler een dergelijk album de wereld in weet te slingeren verdient in ieder geval alle lof. Het gaat in 2015 de moeite waard zijn om regelmatig over de grens te kijken.
Recensent:Willem Swinkels Artiest:Eigen Makelij Label:Eigen Makelij
Cover JD McPherson - Let The Good Times Roll

JD McPherson - Let The Good Times RollDe uit Oklahoma afkomstige J.D McPherson liet in zijn jeugd zijn jonge...

Cover Palio Superspeed Donkey - A Funny Sunrise

Palio Superspeed Donkey - A Funny Sunrise Een jaar of veertien, zo oud moeten de jongens geweest zijn toen ze voor het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT