RECENSIE: The Information - I Foresee Trouble

Information
2015-05-12 The Information is een Overijssels viertal dat hun ambitie nooit onder stoelen of banken heeft gestoken. Na opgericht te zijn in 2009 kregen ze al na een paar optredens een plek op Eurosonic aangeboden en nog geen twee jaar later stonden ze ook al in de finale van De Grote Prijs van Nederland. Na het goed ontvangen debuutalbum Sound Of The Backwoods besloten ze de opvolger I Foresee Trouble ook maar meteen zelf te produceren.

De duister getinte rock van The Information bevat invloeden uit alle hoeken: De psychotische wereld van Nick Cave, de noir-country vibe van Neko Case en de geïsoleerde angst van The Decemberists (ten tijde van Hazards Of Love) of The Hold Steady (ten tijde van Boys And Girls In America). Gedurende de negen nummers van ‘I Foresee Trouble’ doen ze al deze jasjes aan zonder af te stappen van een herkenbaar eigen geluid. Dit is voor een groot deel te danken aan Jan Kooiker, die zowel bereid is zijn stem in het middelpunt te zetten (‘You Got Me Thinking’, ‘Grave Blues’) als naar achteren te verplaatsen en te moeten vechten boven het geluid van zijn bandleden uit te komen.

Ook zij kunnen er namelijk wat van. Vanaf minuut één kleunen ze er in, met name Jan Kooiker en Harald de Ruiter vormen een begenadigd duo op de gitaren. De melodie die zij door het gruizige geluid heen weten te spelen in indrukwekkend, vooral op titelnummer ‘I Foresee Trouble’ waar de country- en rockriffs elkaar op zo’n manier afwisselen dat er een bepaalde swagger in het nummer komt wat de indruk geeft van een maffiafilm door Ennio Moriconne. Als het akoestisch moet, zoals op eerder genoemde ‘Grave Blues’, weten ze ook een gepast stapje terug te doen en ingetogen te spelen.

I Foresee Trouble is een indrukwekkende plaat van een band die hard op weg is serieus naam te maken in Nederland. Americana en countryrock horen we wel vaker, maar in negen nummers beide stijlen en alles wat daar tussenin valt zo feilloos onder handen nemen komt minder vaak voor.
Recensent:Jelle Burger Artiest:The Information Label:Milkcow Records/Smoking Man Music
Cover Doug MacLeod - Exactly Like This

Doug MacLeod - Exactly Like This Doug Macleod weet nog steeds niet van ophouden. De oude bluesmuzikant...

Cover David Knowles - Footsteps

David Knowles - Footsteps Begin 2015 bracht singer-songwriter David Knowles zijn eerste EP uit. Lang...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT