RECENSIE: No Blues - Oh Yeah habibi

No Blues
2015-10-16 Het Nederlandse gezelschap No Blues bestaat alweer tien jaar. Dit jubileum wordt gevierd met het zesde album Oh Yeah Habibi. De titel is een mooie combinatie van Amerikaanse en Arabische taal. Een samensmelting die ook op de plaat sterk naar voren komt in een genre dat de muzikanten zelf Arabicana gedoopt hebben.

Oh Yeah Habibi opent sfeervol met het instrumentale ‘Into The Caravan’. Wat volgt zijn enkele mooie nummers waarbij we sporadisch opduikende roots elementen horen, maar waard Arabische klanken de overhand hebben. Halverwege de plaat draait de insteek langzaam om en wordt er Amerikaanse rootsmuziek gespeeld met hier en daar een uitstapje naar de Arabische wereld. Dit doet de muziek erg goed. ‘Oh Yeah Habibi’ is een van de hoogtepunten. Het nummer opent met een prachtig stukje gospel waarbij een bluesstem perfect wordt aangevuld door een achtergrondzangeres. Het nummer lijkt enigszins op het Heritage Blues Orchestra. Het daarop volgende ‘The Moment’ had gemakkelijk door Leonard Cohen geschreven kunnen zijn. De gemene deler van beide liedjes is echter dat halverwege een overstap naar de Arabische muziek gemaakt wordt. Het basisritme blijft bestaan, maar de zang wordt overgenomen door adembenemend mooie Arabische zang.

No Blues is een constante kracht in de Nederlandse wereldmuziek. Met hun bijzonder eclectische stijl kunnen ze ongetwijfeld nog vele jaren vooruit. Oh Yeah Habibi is de beste plaat tot nu toe. Op fenomenale wijze wordt gospel, country en blues in lijn gebracht met de Arabische muziektraditie. Vervolgens zijn de muzikanten tekstueel scherper dan ooit en snijden onder andere de huidige vluchtelingproblematiek aan. Oh Yeah Habibi laat horen dat er helemaal geen sprake van culturele verwijdering hoeft te zijn tussen de westerse en Arabische wereld. Het samenspel tussen beide muzikale werelden sprankelt namelijk op een voortreffelijke wijze!
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:No Blues Label:Continental Record Services
Cover Failure - The Heart Is A Monster

Failure - The Heart Is A MonsterJe moet het maar durven: drie albums uitbrengen die het bij zowel pers als...

Cover Mewithoutyou - Pale Horses

Mewithoutyou - Pale Horses De Amerikaanse band mewithoutYou is een vreemde eend. Zij maken al vijftien...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT