RECENSIE: Mewithoutyou - Pale Horses

Pale Horses
2015-09-17 De Amerikaanse band mewithoutYou is een vreemde eend. Zij maken al vijftien jaar een mix van post-hardcore, indiefolk en spoken word. Het nieuwe werk Pale Horsesis daarop geen uitzondering. Het is rijk, geproduceerd en een flinke scheut vreemd. Echt typeren kun je ze niet en dat is tevens de kracht van deze groep. Zanger Aaron Weiss weet een wereld te creëren waarin weerwolven, roofmensen, gedaanteverwisselaars, spoken en android-achtige walvissen hand in hand gaan. Vaag en interessant.

De teksten zijn te lezen als literatuur. Een zin als ”Flood water filled your formless birth, a column cloud descends” is voor Aaron een doodnormale zaak. Het openingsnummer ‘Pale Horse’ heeft een trage en sfeervolle riff. De eigenaardige zang weet te overtuigen. ‘Watermelon Ascot’ heeft wat meer pit. De gitaarpartijen botsen net niet met elkaar, hierdoor ontaardt het in een gruizige massa die door de drummer bijeen wordt gehouden. Vocaal gezien gebeurt er veel. De zang wisselt qua tempo en bijgestaan door een roepende manier van zingen. Typerend voor spoken word groepen.

Een aantal tracks komen niet helemaal uit de verf. ‘Dorothy’ en ‘Rainbow Signs’ zijn een voorbeeld hiervan. Het zijn tracks als ‘Mexican War Streets’, ‘Red Cow’ en ‘Lilac Queen’ die het meest af klinken. Toch weten op elk nummer een eenduidige sfeer neer te zetten. De verschillende partijen en tempowisselingen komen soms wat chaotisch over, maar zijn aan de andere kant ook weer wat de heren zo uniek maakt. Het is een eigenaardige tegenstelling die op eerder genoemde nummers juist weer perfect samenvalt.

Pale Horses is een bijzondere trip en een mooie toevoeging aan het bestaande werk van de groep. De unieke en eigenaardige mix van genres maakt mewithoutYou een bijzondere groep. Ze zijn geïnspireerd en gedreven. Het is een typische album dat pas bij meerder malen luisteren helemaal op zijn plek valt. De tracks zijn puzzelstukjes die het verhaal van Aaron langzaam opvullen. Een memorabel werk dat het beluisteren meer dan waard is.
Recensent:Frank de Jong Artiest:Mewithoutyou Label:Bertus
Cover No Blues - Oh Yeah Habibi

No Blues - Oh Yeah habibiHet Nederlandse gezelschap No Blues bestaat alweer tien jaar. Dit jubileum...

Cover Manwhore - Close To Beauty

Manwhore - Close To Beauty Wat moet je verwachten van een band met de uitermate charmante naam ManWhore...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT