RECENSIE: Ython - Titanomachy

Ython
recensie cijfer 2015-12-19 Ython is een nieuwe band uit België. De in 2013 opgerichte band brengt op haar debuutplaat Titanochamy modern klinkende metal met een licht progressief kantje. Wat het viertal laat horen op deze plaat is in het geheel niet verkeerd. De wat vreemde titel van de plaat refereert aan een verdwenen gedicht van Eumelus van Korintie, dat het onderwerp is voor de teksten van vier songs.

Allereerst is daar zanger Walter Mennekens die met zijn mooie stem en grote bereik je zintuigen direct op scherp zet. De man kan hoog uithalen, maar ook laag en evil zingen. Daarnaast worden we vocaal verrast door de spaarzame grunts van gitarist Ignace Van Spilbeeck en zelfs vrouwenzang bij het begin van ‘Black Shield Nymph’. Maar eigenlijk heeft Mennekens, die ook naar de naam Walla luistert, deze hulpmiddelen niet eens nodig. De man kan met gemak de verantwoordelijkheid van het frontman zijn dragen. Alleen in het refrein van ‘Frenzy’ is het even slikken omdat de grunt van Ignace en zang van Walla samen iets teveel van het goede is. Gelukkig duurt dit nummer maar net twee minuten.

Naast de prima zang is het gitaarwerk afwisselend en inventief en zijn de songs prima te pruimen. Het ruime half uurtje is voorbij eer je er erg in hebt. Een van de hoogtepunten is het zeven minuten lange en open klinkende ‘Complex’ waarin Walla volledig los gaat en alle regionen van zijn stem gebruikt, ondersteund door een loom basloopje en een paar lekker ouderwetse akkoordenschema’s. Het nummer heeft daarbij een episch tussenstuk dat de boel lekker open breekt.

Wat zeer knap is, is dat Ython, ondanks dat de band nog maar zo kort bestaat al een eigen geluid heeft, wat best bijzonder is binnen het huidig metalklimaat. Geluidstechnisch zitten er nog wat haken en ogen aan deze plaat in eigen beheer (muziek en stemmen klinken niet altijd als een geheel), maar dat zijn productionele oneffenheden die op te lossen zijn en onverlet laten dat Ython een enorme talentvolle band is waar we hopelijk nog meer van gaan horen.
Recensent:Jan Didden Artiest:Ython Label:Eigen Beheer
Cover Engel & Just - Liefdewerk Oud Papier

Engel & Just - Liefdewerk Oud PapierAls recensent uit een voorstad van Rotterdam kan het gebeuren dat je wordt...

Cover Temptations for the Weak - Black Vision

Temptations for the Weak - Black Vision De tijden dat je compleet verzoop in de metalcore releases is gelukkig een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT