RECENSIE: Emil Landman - An Unexpected View

Landman
2017-03-11 Emil Landman is voor zijn tweede album de hele wereld over gaan reizen. Onder andere Mongolië, Wit-Rusland, de Verenigde Staten en Zuid-Korea werden bezocht door de Amsterdammer die met zijn gitaar en een opnamesetje zo globetrottend de basis heeft gelegd voor An Unexpected View. Deze zijn later in Amsterdam uitgewerkt tot deze sterke plaat, waarop hij van het beproefde concept van de reizende singer-songwriter toch iets verfrissends heeft weten te maken.

Landman wisselt op vaak nummers met een volle bandbezetting af met kleine, persoonlijke songs. Eerstgenoemde methode werkt over het algemeen beduidend het beste voor de Amsterdammer. ‘Perfect Wave’ en ‘Have The Sun Shine Down On Us’ klinken als een verzameling samenkomende zonnestralen, het past beter dan de relatieve eenzaamheid van de solosongs. Landman straalt een hunkering naar saamhorigheid uit, zowel in zijn verhalen over de mensen die hij op reis ontmoet heeft als de onvermijdelijke heimwee die op komt zetten tijdens een wereldreis.

Un Unexpected View is een indie-album met veertien nummers. Dit levert bijna onvermijdelijk een aantal fillers op. Hoewel dit album hier zeker niet zo scheutig in is als bij veel van zijn collega’s, staan er toch wat nummers op de plaat die niet veel toevoegen. ‘Wait Until The End Of This Day’ en ‘Makes Me Feel So Good’ hebben noch de hitgevoeligheid noch de vloeibare warmte van de beste nummers op de plaat. Landman struikelt echter nergens opzichtig en weet de toch aanzienlijke tracklist voorbij te laten vliegen. Voor een album opgenomen in alle uithoeken van de wereld klinkt het bijzonder samenhangend.

Het altijd moeilijke tweede album lijkt voor Emil Landman niet zo’n probleem opgeleverd te hebben. An Unexpected View is speels en loopt over van Landman’s liefde voor de wereld en zijn inwoners zonder hierbij het glazuur van je tanden te laten springen. Een prestatie op zichzelf, maar hij verpakt dit ook nog eens in een flink aantal nummers waarvan minstens de helft direct de playlist van 3FM zouden versterken. Reizen heeft van Landman een rijk man gemaakt.
Recensent:Jelle Burger Artiest:Emil Landman Label:V2 Records
Cover Joshua Hyslop - In Deepest Blue

Joshua Hyslop - In Deepest BlueToen Joshua Hyslop in 2011 veel positieve reacties kreeg op zijn EP Cold...

Cover Tamara Woestenburg - The Colony

Tamara Woestenburg - The Colony De naam Tamara Woestenburg is nog lang niet bekend, maar daar zou wel eens...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT