VERSLAG: De Explosie

Festivalinfo was aanwezig op Festival De Explosie 2005 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 16 foto's.

VERSLAG:

12

De Explosie verslag deel 1

Om eens te kijken of we het festivalgevoel ook in het hoge noorden kunnen beleven, vertrekken wij op vrijdag 8 april richting Ljouwert. Festival de Explosie vindt in Stadsschouwburg de Harmonie plaats. Aan het programma te zien heeft de organisatie zijn uiterste best gedaan om het festival een uitgebreide culturele inhoud te geven.

Bij binnenkomst belanden we meteen in de RCKNRLL-kermis, georganiseerd en bedacht door studenten van de plaatselijke Academie voor Popcultuur. Zij hebben verschillende attracties uitgedacht, die je over het algemeen niet op de gemiddelde kermis zult aantreffen. Vooral de rodeostier met live muzikale begeleiding zorgt voor veel vermaak en hilariteit en is erg in trek bij de volop aanwezige pubermeisjes. De gemiddelde leeftijd van de festivalbezoeker is dan ook opvallend. De middelbare schooljeugd is, al giechelend, ruim vertegenwoordigd. En ook zien we veel gezinnen en 30-plussers. De twintigers, normaal eigenlijk de best vertegenwoordigde leeftijdscategorie op festivals, zijn hier duidelijk in de minderheid.

Cabaretier Ernst van der Pasch voelt zich met zijn dertig jaar dan ook erg oud. Tijdens zijn show van een half uur zaal brengt hij het onderwerp leeftijd diverse malen ter sprake. Hij heeft een boeiende show met originele grappen, veelal gezongen en door hemzelf begeleid op piano en gitaar. Lekker lachen en ook nog leuk om naar te luisteren, de liedjes zitten goed in elkaar.

Zober is ondertussen begonnen met spelen in de Friesland Bank zaal. De redelijk grote zaal oogt vrij leeg. Er is al niet zo veel publiek en dat staat ook nog verspreid over de zaal. Bovendien zitten veel mensen op het balkon. De instelling lijkt een beetje te zijn ‘kijken kijken, niet kopen’, oftewel: zitten en luisteren, maar vooral niet je best doen om je waardering aan de band te tonen. Hierdoor is het misschien ook niet zo gek dat de band er niet zo veel plezier in lijkt te hebben. Ze doen wel hard hun best, pas bij het laatste nummer lijkt het publiek wat in beweging te komen.

Na het optreden van Zober stroomt de zaal vol in plaats van leeg, aangezien de volgende die op het programma staat Jan Jaap van der Wal is. Terwijl achter het gordijn Zober staat af te bouwen, staat Jan Jaap voor het gordijn met zijn neus op het publiek. Dit zorgt voor leuke interactie en veel improvisatie. Uit zijn opening blijkt dat het ook Jan Jaap is opgevallen dat het publiek vrij jong is, als hij begint met: “Dames en heren, jongens en meisjes - Vooral jongens en meisjes.” Als geboren en getogen Leeuwarder creëert hij een beetje een onder-ons gevoel. Het is hem ook niet ontgaan dat de zaal nu een stuk voller is dan bij het voorafgaande optreden. De band Zober krijgt dan ook af en toe een paar steken onder water: af en toe steekt Jan Jaap zijn hoofd tussen de gordijnen door, om een opmerking te maken richting de afbouwende band.

Als we nog even over de RCKNRLL-kermis slenteren belanden we bij een kleine dansvloer met draaitafel, waar je onder begeleiding van een DJ even Tiëstootje mag spelen. Het feit dat er mensen enthousiast aan het dansen zijn, geeft wel aan dat het de aankomende DJ’s wel goed af gaat.

12

FOTOGRAFIE:

12
 foto De Explosie foto De Explosie foto De Explosie foto De Explosie foto De Explosie foto De Explosie foto De Explosie foto De Explosie foto De Explosie foto De Explosie foto De Explosie foto De Explosie
 
12
 
festival logo

ROADBURN FESTIVAL 2005Het Roadburn festival is naar eigen zeggen het grootste stoner (rock)...

festival logo

NO MERCY 2005 No Mercy is het festival van de shockrockers. Als je denkt dat alles wel...