VERSLAG: Rauw weekender 2009

VERSLAG:

Rauw weekender 2009

Elke tweede zaterdag van de maand kan je in de Tivoli volledig uit je plaat op de hipste dansmuziek tijdens RAUW. Dj en gastheer Joost van Bellen heeft hiermee al jaren succes en uitgebreid naar Amsterdam en Eindhoven en zelfs naar Berlijn en heeft daar alle hippe grootheden als Justice en Erol Alkan achter de draaitafels gehad. Één keer per jaar pakt hij flink uit in Utrecht en kan je drie dagen los in Utrecht tijdens RAUW weekender.

Dit jaar wordt behoorlijk uitgepakt met een aantal hippe nieuwe namen en gevestigde orde. Joost van Bellen opent het weekend op de vrijdag. De dj met de snor weet het publiek als altijd snel warm te krijgen, en daarmee de dansvloer vol, met zwaar zagende beats.

De live-act van de avond is Le Corpse Mincede Francoise. Het is wel vaker zo de het optreden bij RAUW of erg leuk is of juist niet. Deze drie Finse dames vallen helaas in die tweede categorie. Ze halen de vaart er behoorlijk uit. De zusjes Kemppainen, de een achter een keyboard de ander met een gitaar om haar nek, doen aan leentjebuur met hun beats (Peaches). Ze worden bijgestaan door de blonde Nyqvist die nogal onwennig over het podium wandelt. Alleen tijdens de single ‘Bitch of the Bitches’ gaat het een beetje los op het podium. Eerlijkheidshalve moet gezegd worden dat Nyqvist wel een fijne stem heeft en goed verstaanbaar. Wellicht dat we haar in de toekomst nog ergens anders zien opduiken.

Dj Riton weet gelukkig snel weer orde op zaken te stellen. Hij heeft de kunst van het draaien behoorlijk in de vingers. Hij ziet er een beetje uit als een jongere, blonde Tiga en draait ook diens ‘Louder than a bomb’. Ook al beuken zijn beats de zaal in en staan er overal dansende groepjes, het is niet echt te merken dat het uitverkocht is. Het publiek is wat ouder dan je doorgaans RAUW treft. Wellicht dat men toch op de grote naam van de avond wacht.

Tegen half drie neemt 2 Many dj’s plaats achter de draaitafels. En vanaf het eerste moment gaat de hele zaal plat voor de muziekles van Stephen en David Deweale. Van Bowie tot Human League en van Bach tot Vangelis. Daartussen alle hippe dansmuziek van nu. De hoogtepunten daarin zijn de verschillende Soulwax remixen waarbij diegene van MGMT (Kids) en Justice (Phantom part 2) er uit springen en op de grootste respons mogen rekenen. Het duurt tot na uitsmijter ‘Jump around’ als de lichten aan gaan voordat de zaal begint leeg te lopen. Een uitermate geslaagd einde voor de eerste dag.

De zaterdag staat geheel in het teken van Boys Noize. Alexander Ridha heeft namelijk dag twee ingevuld en zijn vrienden van zijn eigen Boysnoizerecords meegenomen. Hiermee is zowel het positieve als het negatieve van de avond benoemd. Het publiek is een stuk jonger dan een dag eerder en gaat volledig uit hun dag op de rauwe, beukende beats van Les Petits Pilous, D.I.M., Shadow Dancer en natuurlijk Boys Noize.

Alleen heel veel verschil zit er niet tussen de verschillende dj’s. En vooral de labelbaas zelf weet het momentum niet te handhaven. Nou is de muziek die Boys Noize draait en maakt behoorlijk hoekig, vanavond springt hij helemaal van de hak op de tak en breekt zijn opbouw vaker af dan dat hij de dansvloer naar een hoogtepunt tilt. Het blijft wel een kolkende, dansende mensenmassa in een wederom uitverkochte Tivoli waar het vanavond wel dringen geblazen is. En om die reden is het alweer een geslaagde RAUW avond. Nu hebben we gelukkig weer elf normale RAUW om ons weer op te laden voor een nieuwe, slopende RAUW weekender van volgend jaar.

 
festival logo

PAASPOP SCHIJNDEL 2009Het officieuze begin van het festivalseizoen is Paaspop in Schijndel. Met...

festival logo

MOTEL MOZAÏQUE 2009 Motel Mozaique viert z'n negende verjaardag. De negende editie telt tal van...