VERSLAG: Motel Mozaïque 2010

Festivalinfo was aanwezig op Motel Mozaique 2010 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 32 foto's.

VERSLAG: Sabbas Smits   Harm Groustra  

12

Dag 1

Van 8 tot en met 11 april staat de binnenstad van Rotterdam weer in het teken van Motel Mozaique. Gedurende vier dagen staan er rondleidingen, tentoonstellingen en natuurlijk vooral muziek op het programma. Op vrijdag 9 en zaterdag 10 april trekt het festival dan ook vooral bezoekers. Met Mumford & Sons, Fuck Buttons en veel meer op de affiche belooft het in ieder geval een fijne editie te worden. (HG)

De opener op vrijdag, en tevens huisband van Motel Mozaique 2010 is Benni Hemm Hemm. Dit collectief met in de gelederen onder meer de brassband van Sigur Ros weet het niet helemaal waar te maken in Lantaren/Venster. Ja, er staan erg veel blazers op het podium en ja daar komt bij vlagen erg mooi geluid uit, maar over het geheel is Benni Hemm Hemm een ietwat onsamenhangend zootje dat het publiek niet in vervoering krijgt. (HG)

The Irrepressibles moeten het in de Schouwburg vooral van het showelement hebben, want muzikaal laat de band nogal eens wat steekjes vallen. Ook doet de muziek, een soort Anthony & The Johnsons, maar dan nog groter en theatraler het niet heel goed onder het publiek. Maar let wel: als alle puzzelstukjes in elkaar vallen is het zwaar genieten bij The Irrepressibles. De hoge zang in combinatie met groteske muziek is op zijn best erg de moeite waard. Tel daarbij de danseressen en enorme spiegels op, en concludeer dat het optreden een dikke voldoende waard is. (HG)

De gedoodverfde favoriet van Motel Mozaique hoeft in ieder geval niet bang te zijn om voor een half lege zaal te spelen. Ver voor aanvang staat er al een enorme rij voor de Schouwburg en dat terwijl de zaal al stampvol zit. Niet geheel onterecht zo blijkt, want Mumford & Sons geeft een dijk van een optreden weg. Alhoewel de eerste helft een beetje tam is, en het publiek vooral op een massale hoedown te wachten zit, valt er op de kwaliteit niets aan te merken. De rauwe stem van Marcus, de sterke samenzang en dat typische geluid van de banjo zorgen voor het nodige kippenvel. 'Little Lion Man' is halverwege al aan de beurt, maar dat mag de pret niet drukken. De groep gaat onverminderd enthousiast door en blijft tot en met de laatste noot indrukwekkend. Hier zijn we voorlopig nog niet van af. Gelukkig. (HG)

Waar veel mensen kozen voor Mumford & Sons, kozen ook velen voor Fuck Buttons, op hetzelfde moment in de WATT. De Britten, die vrij makkelijk hapbare noise maken zetten de zaal op z'n kop. Als eerste dance-act, redelijk vroeg op de avond, is dat toch zeker knap. Met hun zelfgemaakte instrumenten, een My First Sony en veel vervormers en kabels over de grote tafel zorgt het duo voor een blok beton aan beats. Precies een uur lang. Dat de oren daarna nog lang nasuizen maakt niets uit. Het was goed. En HARD! (EL)

Meteen daarna stroomt veel volk naar de kelder van de WATT om daar belofte Three Trapped Tigers aan het werk te zien. Het trio grapt dat ze dit jaar meer in Nederland dan in thuisland Engeland gespeeld te hebben (ze speelden onder andere op Eurosonic, in Paradiso en State-X) en gaat direct daarna aan de slag. Dat Aphex Twin een invloed is voor de band is duidelijk te horen. Net als op hun uitgebrachte EP's weten de Londenaren dansbare, maar niet altijd even hapbare stukken op te voeren. Naarmate het einde vordert wordt de sound harder, sneller en beter. Veel lof vooral aan Adam Betts, duidelijk de artiest van het festival, die retestrak en alsof zijn leven ervanaf hangt zijn drumstel weet te bespelen. Deze jongens zijn nog vaak genoeg welkom in ons kikkerlandje. (EL)

In Lantaren/Venster stijgt de temperatuur naar grote hoogte wanneer Fool's Gold het podium betreedt. De band is al een behoorlijke hype aan het worden, sinds menig SXSW bezoeker de heren als de hit van het festival bestempelde. Muzikaal tapt de band uit hetzelfde vaatje als Vampire Weekend en The Very Best en dansbaar en vrolijk is het optreden dan ook zeker. De nummers zitten vol gitaarsolo's en kabbelen gemiddeld rustig een minuut of zes, zeven door. Echte singles zijn er maar weinig, maar met die vrolijke gitaarstukken maalt niemand daar om. (HG)

In de grote zaal van Watt staat de Ethiopiër Mulatu Astatke met The Heliocentrics zijn mix van Afrikaanse ritmes doordrenkt met jazz en funk de zaal in te smijten. Mulatu Astatke is een pionier binnen de jazz, zijn naam maakt hij vanavond waar met een legio aan jonge honden in de begeleidingsband. Het is leuk om te zien dat het publiek geniet van een act als deze, het draagt bij aan het afwisselende en spannende karakter van Motel Mozaique. Keer op keer worden de nummers zorgvuldig opgebouwd en het is een spannend muzikaal geheel, en bovendien swingt het de spreekwoordelijke pan uit. (SS)

Watt is dus opgewarmd voor het slot van de eerste avond Motel Mozaique. Begonnen wordt door Lindstrom & Christabelle die een mix van disco, zompige bassen en veelal vervormde zang in de stampvolle kelder voor een groot contrast zorgt met het jazz geluid van zo-even. Echt beklijven, doet het niet, daarvoor is het niet aanstekelijk genoeg om het publiek tot vervoering te brengen. De zaal stroomt dan ook hier en daar leeg voor Helter Skelter met Dj St. Paul in de grote zaal. Een opzwepende mix van muzikale stijlen zorgt voor zweet tot op de bilnaad en vele voetjes gaan van de vloer tot een uur of 4. Hopen dat de enthousiaste bezoekers niet teveel energie verspild hebben voor dag twee van Motel Mozaique. (SS)

12

FOTOGRAFIE: Erik Luyten  

123
The Strange Boys foto Motel Mozaïque 2010 Benni Hemm Hemm foto Motel Mozaïque 2010 Benni Hemm Hemm foto Motel Mozaïque 2010 The Irrepressibles foto Motel Mozaïque 2010 The Irrepressibles foto Motel Mozaïque 2010 The New Earth Group foto Motel Mozaïque 2010 The New Earth Group foto Motel Mozaïque 2010 The New Earth Group foto Motel Mozaïque 2010 The New Earth Group foto Motel Mozaïque 2010 The New Earth Group foto Motel Mozaïque 2010 Isbells foto Motel Mozaïque 2010 Fuck Buttons foto Motel Mozaïque 2010
 
123
 
festival logo

ROADBURN 2010In IJsland is het Eyjafjallajökull die in vuur en vlam staat, in Tilburg zijn...

festival logo

PAASPOP SCHIJNDEL 2010 Als festivalganger moet je niet zomaar rekenen op lekker weer. De trouwe...