VERSLAG: Rock Werchter 2010

VERSLAG:

1234

Rock Werchter - dag 4

Werchterzondag is rocken met de hoofdletter R. Met Pearl Jam, Them Crooked Vultures, Alice in Chains, The Black Keys, Blackbox Revelation en the Van Jets kunnen de liefhebbers van gitaargeweld hun lol op. Niet vreemd dat voor deze dag de dagkaarten het eerst waren uitverkocht.
Bluesduo The Black Keys heeft voor hun laatste album ‘Brothers’ de hulp ingeroepen van twee extra muzikanten. Het zorgt ervoor dat de band een stuk voller en groovier klinkt. Hoewel op een voor rockers onmenselijk vroeg tijdstip, zet de band in de hitte een optreden neer, waar alleen maar een diepe buiging bij past. Tegen het einde van de set worden de twee gastmuzikanten het podium afgestuurd en krijgen we weer the Black Keys zoals we ze kennen. Rauw, Bluesy en elementair, that is. En volledig overtuigend!
Over naar de grunge-veteranen Alice in Chains. De mannen zijn duidelijk een beetje beledigd dat ze zo vroeg moeten komen opdraven en laten dat duidelijk merken. Gelukkig wordt de band moreel gesteund door Dave Grohl die van achter de coulissen toekijkt. De conclusie van het optreden is dat Alice in Chains nog lekker klinkt, ze een goede nieuwe zanger gevonden hebben, maar dat de jonge generatie er terecht geen boodschap meer aan heeft. Het optreden mist vaart, urgentie en recente nummers.
Vampire Weekend is wel een band van het moment. Het Belgische publiek sluit de Amerikaanse muzieknerds in de armen en samen werken ze toe naar een vrolijke climax. ‘A-punk’, ‘Horchata’ en ‘Oxford Comma’ dansen gewoon lekker weg en passen uitstekend bij de stralende zon. Vermakelijk hoe de band ‘One (Blake’s got a new face)’ opdraagt aan belgische Geerten (omdat er zo weinig mensen zijn die Blake heten).
De sterrenparade Them Crooked Vultures is goedgemutst vandaag. En waarom ook niet? Het is duidelijk dat de zon/bier ook op Josh Homme en kornuiten hun uitwerking niet gemist hebben. Ook hevig aangeschoten kan Dave Grohl op zijn vellen rammen en spelen John Paul Jones, Josh Homme en Alain Johannes de snaren van hun instrumenten. Foutloos gaat het allemaal niet, maar de op Led Zeppelin geschoeide stoner-rifs overtuigen. Slimme sponsor ook die vandaag een echte Zeppelin over het festivalterrein liet vliegen.
Aan al het goede komt een eind, ook aan Rock Werchter 2010. Maar niet voordat Pearl Jam nog een keer laat zien hoe je een degelijke rockshow in elkaar draait. In lekker hoog tempo, zonder de fratsen en show die andere bands meer dan nodig hebben, laat Eddy Vedder zien waarom zij de enige waardige afsluiter van dit festival zijn. Klassiekers ‘Why Go’, ‘Even Flow’ en natuurlijk ‘Alive’ zorgen voor oorverdovend gezang uit het publiek, maar ook de nummers van recentere albums zijn gewoon goed. Fijne uitsmijter om met Dave Grohl en Alain Johannes van Them Crooked Vultures ‘Kick out the Jams’ van de MC5 te coveren!

1234

FOTOGRAFIE:

123456
The Black Keys foto Rock Werchter 2010 The Black Keys foto Rock Werchter 2010 Alice In Chains foto Rock Werchter 2010 Alice In Chains foto Rock Werchter 2010 Alice In Chains foto Rock Werchter 2010 Alice In Chains foto Rock Werchter 2010  foto Rock Werchter 2010 Vampire Weekend foto Rock Werchter 2010 Vampire Weekend foto Rock Werchter 2010  foto Rock Werchter 2010  foto Rock Werchter 2010  foto Rock Werchter 2010  foto Rock Werchter 2010  foto Rock Werchter 2010  foto Rock Werchter 2010
 
123456
 
festival logo

BOSPOP 2010Bospop vond in 2010 plaats op een nieuwe, grotere locatie. In het...

festival logo

HOB NOB 2010 Het HobNob festival in Almelo vierde dit jaar haar 5de bestaan! En ook dit...