VERSLAG: Canal Parade Amsterdam Gay Pride 2010

Festivalinfo was aanwezig op Gay Pride Amsterdam 2010 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 23 foto's.

VERSLAG: Kenneth Steffers  

Gay Pride Amsterdam 2010

De Canal Pride is de jaarlijkse bekroning op een week vol festiviteiten (Gay Pride) die in het teken staan van homoacceptatie. Hoewel Nederland al jaren de karavaan lijdt, is de acceptatie van mannen- en vrouwenliefde nog altijd een ondergeschoven kindje. Ook nu nog is dit voor veel mensen een taboe, en met een jaarlijkse parade door de monumentale grachten van Amsterdam, hoopt organisator ProGay dit gevoelige onderwerp onder de aandacht te brengen.

Dat lukt aardig, want ook dit jaar wisten een krappe half miljoen feestbeesten onze hoofdstad te vinden. Van homo’s tot lesbo’s en van travestieten tot hetero-minded Nederland, die de Canal Pride maar wat graag aangrijpen als uitvalbasis voor alles wat fout is. De roze glitterjurken, boa’s en niets onthullende outfits waren dan ook weer volop te vinden in het Amsterdamse straatbeeld.

Opvallend detail is dat steeds meer jonge gezinnetjes inclusief hun schattige kroost zich mengen in het feestgedruis. De Canal Pride is allang niet meer het feestje van de leernichten en sadomasochisten. Nee, het lijkt wel alsof de organisatie eindelijk de juiste lijn heeft gevonden. Uitbundig is de Canal Pride nog steeds, maar het maatschappelijke thema wordt elk jaar over een breder vlak getrokken. Zo zagen we dit jaar voor het eerst een boot met Poolse homo’s, een ‘roze afvaardiging’ van de Nederlandse Spoorwegen én een clubje Joodse ‘holebi opvarenden’. Een blik met BN’ers was traditioneel ook weer opengetrokken, en zo passeerde onder andere Patricia Paay, Job Cohen, Gerard Joling, Evert Santegoeds en Beau van Erven Dorens de Amsterdamse grachtengordel. Laatstgenoemde brak zelfs nog zijn ribben omdat hij z’n hormonen niet onder controle kreeg en als dolle stier van de ene in de andere boot sprong. Totdat het mis ging.

Diversiteit kleurde de Canal Pride tot een vrolijk en strijdbaar geheel, zonder dat het z’n doel voorbij schoot. Na een urendurende stoet van 72 boten begaf het publiek zich dan ook in opperbeste stemming richting het (homo)horecagebied van Amsterdam; de Regulierdwarsstraat. Daar kon men nog even nagenieten van een peperdure cocktail en een last-minute ingelast optreden van ‘queerdiva’ May Day, welke even daarvoor nog op één van de boten stond te zingen.

Of de festiviteiten tijdens de Gay Pride de emancipatie écht bevorderen, blijft de vraag. Wel kunnen ‘andersgezinde’ stelletjes, dankzij de Gay Pride,, toch nog één dag in het jaar hand in hand over straat schuifelen. Alleen al daarom moet een evenement als deze jaarlijks terugkeren zolang het nog steeds droevig is gesteld met de acceptatie van homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders. Wees trots, kleur roze.

FOTOGRAFIE: Anne Knipsel  

12
Eberhard van der Laan foto Canal Parade Amsterdam Gay Pride 2010 foto Canal Parade Amsterdam Gay Pride 2010 foto Canal Parade Amsterdam Gay Pride 2010 foto Canal Parade Amsterdam Gay Pride 2010 foto Canal Parade Amsterdam Gay Pride 2010 foto Canal Parade Amsterdam Gay Pride 2010 foto Canal Parade Amsterdam Gay Pride 2010 foto Canal Parade Amsterdam Gay Pride 2010 foto Canal Parade Amsterdam Gay Pride 2010 foto Canal Parade Amsterdam Gay Pride 2010 foto Canal Parade Amsterdam Gay Pride 2010 foto Canal Parade Amsterdam Gay Pride 2010
 
12
 
festival logo

SONISPHERE UK 2010De tweede editie van Sonisphere UK vond plaats in Knebworth park. Dit jaar...

festival logo

SZIGET 2010 Sziget is een van de grootste festivals van Europa. Heeft een zeer gevarieerd...