VERSLAG: Amsterdam Halloween 2010

VERSLAG: Marcel Kamphuis  

Amsterdam Halloween 2010

Halloween wordt vooral gevierd in Ierland, Engeland, Amerika en Canada, maar het is ook in opkomt in Amsterdam. Op de feestdag bellen kinderen in het donker aan bij huizen die versierd zijn met pompoenen en lichtjes, terwijl de jongeren naar de speciale verkleedfeesten gaan. Het seizoensfeest wordt vandaag op herhaling georganiseerd in de WesterUnie op het Amsterdamse Westergasfabriekterrein. De organisatoren hebben een voorzichtige line-up samengesteld, waarbij slechts één argument doorslaggevend was voor het boeken van de artiesten: ‘het vermogen om feest te maken’, zo laat de website weten.

Amsterdam Halloween is verdeeld over twee zalen, Westerunie en Westerliefde, maar de grote namen zijn vooral geprogrammeerd in de bovenzaal. De muziek is vanavond veelal aangepast naar het speciale thema, waardoor de hoeveelheid movie quotes het soms moeilijk dansbaar maken, maar nummers als ‘One (Your Name)’ van Swedish House Mafia maken vervolgens de dansvloer goed onveilig. De disco-dinosaurus Joost van Bellen mag vannacht zijn platen gaan draaien, maar ook jongere en buitenlandse acts passeren de revue terwijl MC Sherlock de nacht bij elkaar praat. De populaire MC heeft het onderschrift the host with the most en bewijst ook vanavond lekker oppeppend te kunnen zijn. We kennen hem reeds van de vele anderen ex-pornstarfeesten en hij is geheel terecht de mascotte geworden.

Het feest is gesponsord door televisienetwerk FOXLife (en de bijbehorende populaire Amerikaanse televisieserie True Blood) en kent soms wat ergernissen, dit door het telkens herhalen van het netwerk en programma, maar het heeft gelukkig ook een keerzijde. De bezoekers krijgen allemaal een klein promotiepakket bij aanvang, met een bloedcapsule en een vampierbeet-neptatoeage, waardoor niemand het excuus heeft om alsnog ongekleed te komen. Het thema is breed invulbaar en hoewel veel mensen vooral sexy verkleed gaan, hebben anderen zich juist lekker ontoonbaar verkleed.

Op de oorspronkelijke Iers-Keltische kalender was Halloween oudejaarsavond en een andere traditie is het trakteren op lekkers, maar helaas zijn beiden vandaag ver te zoeken. De consumptieprijzen (2,60 euro voor een biertje en 5,20 euro voor een energiedrankje) zijn helaas absurd hoog te noemen. Een groot voordeel is dat er hierdoor geen wachtrijen aan de bar staan. Het gehele feest heeft een relaxe sfeer en er wordt veel gedanst in beiden zalen. De concurrentie qua Halloweenfeesten is steeds groter aan het worden en mocht Amsterdam Halloween ook volgend jaar een trekpleister willen worden, dan moet het iets meer uit de kast trekken met een uitbundige line-up. Maar dat Halloween ook in Amsterdam leeft kan niemand na vannacht nog ontkennen.

 
festival logo

CROSSING BORDER 2010Het openbaar vervoer werkt op zijn zachtst gezegd niet mee, op deze eerste...

festival logo

ICELAND AIRWAVES FESTIVAL 2010 In de derde week van oktober vindt jaarlijks in Raykjavík het Iceland...