VERSLAG: Folkfestival 2002

Festivalinfo was aanwezig op International Folk Festival 2002 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 18 foto's.

VERSLAG: Jeroen Verdel  

123

Folkfestival verslag deel 1

In Tilburg werd eind januari voor de derde maal het International Folk Festival Tilburg gehouden. Hoewel de thema's van het festival dit jaar ""Frankrijk"" en ""de accordeon"" waren, zal het publiek dat op de donderdagavondprogrammering was afgekomen er niet rouwig om zijn geweest dat er niet al te stringent aan de thema's werd vastgehouden. Drie punkbands speelden deze avond in de 013, met als headliner The Dropkick Murphys.

Als opener van de avond zou in eerste instantie de band van de van Rancid bekend geworden Lars Frederiksen spelen. Helaas was Lars vanwege rugproblemen niet in staat om te komen spelen en werd voor deze tour een waardig vervanger gevonden in de (net als the Murphys) uit Boston afkomstige band The Unseen. Persoonlijk had ik me erg verheugd om Lars Frederiksen & The Bastards eens aan het werk te zien, gebaseerd op hun album leek dit me een groot genoegen. Toen bleek dat The Unseen zou spelen heb ik me in hun muziek verdiept (met dank aan Morpheus!). Gelukkig bleek ook The Unseen over sterke meezingers met een hoog ""ontevreden over de heersende politiek en Amerikaanse overheid"" gehalte te hebben. Ook live wist The Unseen mij te overtuigen door een heftige set met fijne street-punk achtige nummers neer te zetten. Ondanks fanatieke pogingen van een klein deel van het publiek lukte het nog niet om een noemenswaardige pit op gang te krijgen, waarschijnlijk was de relatieve onbekendheid met The Unseen van het publiek hier debet aan, want de muziek leende zich hier wel degelijk voor. Het optreden en het uiterlijk van The Unseen valt het beste te omschrijven als ""hetgeen iemand verwacht van een punk optreden indien hij nooit andere punk/hardcore heeft gehoord of gezien behalve een documentaire van the Sex Pistols"". Een beetje stereotiep kwam het geheel dus wel over, maar de wat meer ervaren punkliefhebber zal bij het zien van The Unseen gelukkig eerder denken aan een aangename variatie op The Exploited.

Als tweede band besteeg Tiger Army het podium. Het live zien van deze band was een gebeuren waarnaar ik erg uitgekeken had sinds ik in augustus hun meest recente album ""II: Power Of Moonlite"" voor m'n verjaardag kreeg. Dit was de eerste keer dat Tiger Army in Nederland speelde, waardoor de meeste mensen ook met deze band onbekend waren. Gelukkig waren er genoeg mensen die wel reeds de uitstekend voor meezingen geschikte punkrockabilly van Tiger Army kenden. Wederom was het jammer dat Lars Frederiksen er niet kon zijn; anders had hij ongetwijfeld meegezongen bij het ultieme ""in je hoofd blijven hangen"" nummer ""The Power Of Moonlite"", aangezien hij op het genoemde album gastzang en slide guitar gedaan heeft voor dit nummer.

123

FOTOGRAFIE: Jeroen Verdel  

12
 foto Folkfestival 2002 foto Folkfestival 2002 foto Folkfestival 2002 foto Folkfestival 2002 foto Folkfestival 2002 foto Folkfestival 2002 foto Folkfestival 2002 foto Folkfestival 2002 foto Folkfestival 2002 foto Folkfestival 2002 foto Folkfestival 2002 foto Folkfestival 2002
 
12
 
festival logo

EUROPEAN HARDCORE PARTY # 7Aan het eind van het optreden van Shattered, welke de spits mag afbijten...

festival logo

BEECKESTEINPOP 2001 Andreas Terlaak bezocht voor Festivalinfo Beeckensteinpop en maakte foto's...