VERSLAG: Energy 2011

VERSLAG: Bas van Poppel  

Energy 2011

Iedereen kent Trance Energy wel, zelfs als je niet van de muziek houdt heb je ooit van dit festival gehoord dat al jaren wordt gehouden in de Jaarbeurs te Utrecht. Anno 2011 heeft dit festival echter enkele grote veranderingen ondergaan. Het staat nu bekend als Energy, op het programma staat minder trance en meer house, en er is een podium minder dan afgelopen jaren. Aan populariteit heeft het festival in ieder geval niet ingeleverd, boven de ingang van de Jaarbeurs prijkt in grote letters "SOLD OUT".

Het programma van Energy - dat als thema 'we are the network' heeft liegt er niet om: op de affiche treffen we onder andere de Nederlanders Tiësto, Marco V, Hardwell en Sander van Doorn, maar ook uit het buitenland veel sterke namen die in Nederland nog maar net bekend zijn/worden als Avicii, Moguai en Wolfgang Gartner. Eén van de drie podia is voornamelijk gevuld met trance, hier stonden onder andere Ferry Corsten, Jochen Miller en ATB.

Rond 11 uur 's avonds was in de grootste zaal 'Play' het intro te zien van Energy 2011: een indrukwekkende vertoning van edities uit het verleden met een grote show van licht en vuurwerk. Moguai mocht daarna in een al goed gevulde zaal laten horen wat hij kan. Moguai is in Nederland nog niet bekend, maar heeft de afgelopen jaren al onder andere met Deadmau5 de wereld afgereisd. Anderhalf uur lang zet de Zweed een sterke house set neer waar in hij zijn eigen werk moeiteloos mengt met remixen van klassiekers.

Terwijl Moguai nog draait begint Marco V in de wat kleinere zaal 'Execute'. De zaal zit vol voor de man die al jaren actief is op house en trance gebied. Marco V maakt ook vanavond geen fouten en krijgt het publiek moeiteloos aan het bewegen. Terwijl V draait neemt Avicii a.ka. Tim Berg het stokje over in de grote zaal. Zijn hit van 2010 'Bromance' wordt uiteraard gedraaid en ook zijn vrienden van de Swedish House Mafia komen aan bod in de set van Avicii.

Tiësto is de man waar voor de meeste mensen naar Utrecht zijn afgereisd. Rond 2 uur 's nachts betreed hij voor een fanatiek publiek het podium en knalt er hard in. Zijn recente hit 'C'Mon' kan natuurlijk niet ontbreken en ook zijn klassiekers komen aan bod. Dat Tiësto's muziek smaak breder dan ooit is wordt duidelijk wanneer ook de Red Hot Chili Peppers door de zaal klinken. Als na drie uur lang dansen de laatste tonen klinken stroomt de zaal leeg, de overblijvers mogen nagenieten bij Sander van Doorn.

Tijdens Tiësto draaide in een mager gevulde kleinere zaal de Amerikaan Wolfgang Gartner. Pas geleden beklom de EP die hij samen met Deadmau5 heeft opgenomen de charts en zijn eerste show in Nederland is op Energy 2011. Gartner draait een set van ruim een uur met voornamelijk eigen werk, het ene puike house plaatje na het andere.

Met dj's zat het op Energy in ieder geval goed. Er waren continue drie artiesten te gelijk aan het draaien en het was dan ook keuzes maken. Het gedeelte 'we are the network' was minder geslaagd, urenlang lag het netwerk van het festival plat. De prijs van een biertje was aan de hoge kant: 2,50 voor een bekertje dat 2/3e vol zit. Een baco'tje voor 5 euro is daarentegen erg schappelijk. Mijn tips voor volgend jaar? Programmaboekjes drukken, baco's duurder, bier goedkoper en verder niet veel veranderen aan dit leuke feest! Tot volgend jaar Energy!

 
festival logo

5 DAYS OFF 20115 Days Off heeft dit jaar weer gezorgd voor een fijne line-up. Vijf avonden...

festival logo

CROSS-LINX EINDHOVEN 2011 Het Cross-linx festival is hét cross-over festival in Nederland met een...