VERSLAG: FortaRock 2011

Festivalinfo was aanwezig op Fortarock 2011 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 60 foto's.

VERSLAG: Bas van Poppel  

FortaRock 2011

Het grootste metal festival van Nederland is sinds enkele jaren te vinden in Nijmegen onder de noemer Fortarock. De editie van 2011 heeft net als voorgaande jaren een affiche om je vingers bij af te likken: grote namen als Immortal en Sacred Reich naast de nieuwe sterren als Ghost en Kvelertak. Er is geen overlapping tussen bands, het weer is super en het bier koud: alles aanwezig voor een mooi festival.

Het Noorse Kvelertak is dé festivalband van 2011 en bewijst in Nijmegen waarom. De black ’n roll staat voor een goed gevulde tent goed aan. De zanger die met blote bast uit zijn dak gaat weet het publiek lekker op te warmen voor de rest van de dag.

Een half uur later speelt Nederlands deathmetal trots God Dethroned in de tent van Fortarock. Na twintig jaar heeft de band besloten om er mee te stoppen en de show op Fortarock is een van de laatste shows van de band. De band speelt een set met het beste werk, waaronder uiteraard nummers als ‘Villa Vampiria’ en ‘Under A Darkening Sky’. De band speelt helaas maar 35 minuutjes. Voor de liefhebbers staan ze dit jaar nog drie maal in Nederland.

Agnostic Front is een van de grote namen van Fortarock dit jaar, toch staat de band al om twee uur ’s middags op het hoofdpodium. De New York Hardcore band doet ons land twee tot drie keer per jaar aan en heeft ook dit keer een behoorlijk publiek voor zich. Velen zijn op tijd gekomen voor deze Amerikanen die met een paar honderd fans die uit hun plaat gaan een dik feestje bouwen. Met dertig jaar ervaring op zak kan het ook moeilijk fout gaan.

Waarom Gojira in Nederland nog niet enorm bekend is weet ik niet, want deze Fransen brengen een technisch stuk metaal waar je ‘U’ tegen zegt. De tent zit vol en het publiek klapt en schreeuwt tussen nummer als ‘Flying Wales’, ‘The Heaviest Matter Of The Universe’ en het meesterwerkje ‘Vacuity’ door. De bandleden rennen en draaien over het podium heen en zwepen het publiek op. Deze mannen weten hoe ze een show moeten neerzetten. Volgende keer maar op het hoofdpodium?

Eén geschminkte priester en vijf mannen onherkenbaar verkleed in zwart produceren een geluid dat doet denken aan Mercyful Fate en The Devil’s Blood. Het Zweedse Ghost is een van de sterkste opkomende bands van dit moment. De zingende priester zet in de vrij kleine tent een sterke sfeer neer die buiten de tent helaas minder goed over komt. Vanaf ‘Con Clavi Con Dio’ tot aan zoals de priester het aankondigt ‘The Last Ritual’ kan de band rekenen op veel applaus tussen de nummers door. Tijdens de set wordt er een Sinterklaas pop op het podium gegooid waarbij het publiek massaal reageert, met een korte zegening in de naam van Satan wordt Sint terug geworpen naar het publiek. Volgend jaar maar eens in Paradiso of Bibelot voor een kerkelijke dienst?

Dark Tranquillity is een band die al jaren aan de weg timmert, maar al jaren niet aan het niveau komt waar hun landgenoten te vinden zijn als In Flames of Amon Amarth. De statische band zet een degelijke show neer en zanger Stanne huppelt tussen de bandleden door over het podium om het publiek op te jutten. Voor het einde van de show vertrekt al een deel van het publiek richting de tent, want daar staat Warrior en kornuiten klaar.

Het Zwiterse Triptykon met Tom Warrior als frontman gaat verder waar hij met zijn vorige band Celtic Frost gebleven was, alleen nu nóg trager en sfeervoller. Van het debuut album van Triptykon komen songs als ‘Crucifixus’ en ‘Goetia’, maar de band die helaas veel technische problemen heeft tijdens de set speelt ook klassiekers uit het Celtic Frost tijdperk, als ‘Procreation (of the Wicked)’ en ‘Circle Of The Tyrants’. Dat de band vandaag maar zes nummers speelt is met bijna tien minuten per nummer niet gek te noemen. Ondanks problemen met basgitaar, drums en de bijna niet te horen eerste gitarist zet Warrior een show neer die in ieder geval qua sfeer nauwelijks te verbeteren is.

Twee weken terug stond Channel Zero met net een nieuw album op zak in België voor 30.000 mensen. Vandaag moeten onze zuiderburen het echter doen met een paar duizend bezoekers waarbij de honderd Belgen vooraan een klein feestje bouwen. Halverwege de set van de band zijn er echter grote technische problemen. De zanger probeert het publiek tijdens het oplossen van de problemen te vermaken maar lijkt daar niet erg in te slagen. Channel Zero gaat na vijf minuten verder met een solide hardrock set. De populariteit van de groep in Nederland is niet te vergelijken met de wereldstatus in België.

Sinds de heroprichting in 2007 stond de band drie maal in Nederland. Sacred Reich speelt een snoeiharde pot thrash metal die doet denken aan de begin jaren van Slayer. Veel fans zijn gekomen om deze oude thrashers aan te moedigen en binnen enkele minuten word de grootste moshpit van de dag gevormd. De band heeft zichtbaar plezier met optreden en trakteert het publiek naast veel oud werk ook op een cover van Black Sabbath’s ‘War Pig’.

De afsluiter van de tent van Fortarock is Immortal. De tent staat een half uur voor de show begint al vol. Wanneer de band het podium betreed hangt de tent vol rook. Het publiek wordt getrakteerd op een uur lang snoeiharde black metal met veel vuur en vuurwerk. Black metal klassiekers als ‘One By One’ en ‘Tyrants’ worden op het publiek afgevuurd met soms wat technische foutjes, maar met veel show. De “Sons Of Northern Darkness” zijn in hun element, staan lachend te spelen en te dansen en springen af en toe op zij voor de vlammenzee die tijdens de show omhoog spuit voor en achter het podium. Immortal speelt een prima show en sluit af met een knal die tot ver buiten het festivalterrein te horen is. Een betere headliner voor Fortarock 2011 is niet snel te vinden.

Veel mensen gaan na het Noorse trio direct naar huis. Gelukkig blijft het grootste deel van het publiek nog hangen voor afsluiter Arch Enemy. De band van Carcass-gitarist Michael Amott gaat al heel wat jaartjes mee in de metal scene en mag nu voor het eerst in Nederland headliner zijn op een festival. Een grote kluif heeft zangeres Angela Gossow niet aan het publiek, waar van de voorste helft vanaf het begin headbangt en mosht. Arch Enemy teert inmiddels op 9 albums vol sterk werk maar van de eerste albums wordt weinig gespeeld. Het nieuwe album ligt inmiddels twee maanden in de winkels en de band heeft ongetwijfeld weer een serie exemplaren verkocht met dit optreden.

FOTOGRAFIE: Gertjan van der Loo  

12345
Kvelertak foto FortaRock 2011 Kvelertak foto FortaRock 2011 Kvelertak foto FortaRock 2011 Kvelertak foto FortaRock 2011 Kvelertak foto FortaRock 2011 Valient Thorr foto FortaRock 2011 Valient Thorr foto FortaRock 2011 Valient Thorr foto FortaRock 2011 Valient Thorr foto FortaRock 2011 God Dethroned foto FortaRock 2011 God Dethroned foto FortaRock 2011 God Dethroned foto FortaRock 2011
 
12345
 
festival logo

CLUB LLOW 2011Club LLow viert voor de echte Lowlands fans een clubavond in de Amsterdamse...

festival logo

DEBESCHAVING 2011 Regen. Heel veel regen. Voor en na het festival, maar gelukkig bleef het voor...