VERSLAG: Canal Parade Amsterdam Gay Pride 2011

Festivalinfo was aanwezig op Gay Pride Amsterdam 2011 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 21 foto's.

VERSLAG: Kenneth Steffers  

Gay Pride Amsterdam 2011

De botentocht door de Amsterdamse grachten is dit jaar alweer toe aan haar vijftiende editie. Je zou misschien denken dat ‘opkomen voor homorechten’ een nostalgisch idee uit de jaren ’70 en ’80 is; niets is minder waar. Anno 2011 is het nog steeds hard nodig om de masse te 'confronteren' met een specifieke minderheidsgroep. Door -veelal- onwetendheid en angst is de tolerantie jegens homo’s steeds verder op losse schroeven komen te staan. Zo noteerde de Amsterdamse politie dit jaar 30% meer aangiften. Daarbij gaat het om incidenten in de breedste zin van het woord. Bedreigingen, pesterijen, homo’s die uitgescholden worden of waarbij eieren tegen de ramen worden gegooid. Zodoende lijkt enig activisme ook in deze moderne tijden geen kwaad te kunnen.

Of je enige tolerantie kunt afdwingen met een flamboyante botentocht is nog maar de vraag, maar laten we blij zijn dat we er in Nederland telkens weer in slagen om er een feestje van te maken. De Gay Pride in Kroatië en werd eerder dit jaar bruut verstoort door extreem-rechtse aggresievelingen (/ relnichten) en in Moskou kon de pride niet doorgaan omdat dat niet veilig genoeg zou zijn. In Nederland is het tot dusver altijd verlopen met een explosie aan gezelligheid en, ook niet onbelangrijk: Steun van de regering en politie. Daar mogen we trots op zijn.

De boten
Natuurlijk, tijdens de Canal Parade draait het natuurlijk om de boten. Maar liefst 80 stuks deden er mee dit jaar. De één nog gekker dan de ander en de één weer serieuzer dan de ander, maar allemaal even commercieel. Van Philips en NS tot een boot namens een sportschool voor homo's, een televisiezender voor homo's en een magazine voor homo's. Vandaag drijven ze allemaal op het water. Het idee is sympathiek en uiteindelijk is het voor een gedeelte niet meer dan relatief goedkope reclame. Venijnig maar gewiekst.

Misschien een (clichématig) vooroordeel onder veel Nederlanders, maar sommige vrouwelijke politieagenten doen, met hun kortgewiekte haar en mannelijke uniform, nogal potterig aan. Niet gek dus dat er (ook) dit jaar een politieboot (‘Roze in Blauw’) door de grachten dobbert. Ondanks een lichtelijk ‘YMCA-gehalte’ ontbreken de roze glitter guns. Misschien maar goed ook, de politie is de laatste jaren hard bezig haar gezag weer terug te vorderen. Dat lukt trouwens aardig vandaag, er worden her en der aanzienlijk veel boetes uitgedeeld door het blauw aan wal. Het valt te verwachten dat de politieboot volgend jaar extra groot zal uitpakken: Crisis of niet, de politie staat er financieel niet slecht voor. Dat kan niet anders.

Ook de boot van het Aids Fonds is dit jaar weer van de partij. Of noem het gerust een aids-invasie, in de positieve zin des woords. Door de stad verspreid staan veel vrijwilligers met een collectebus. De bezoekers geven gul. Enig puntje van kritiek zijn de diverse kleine sloepen met vrijwilligers die middels een vangnet in de vorm van een condoom geld proberen te vangen voor het Aids Fonds. Het moge duidelijk zijn dat veel geld verloren gaat in het drassige water van de Amsterdamse grachten. Zonde, want aids is nog steeds een ziekte dat veel onderzoek behoeft. Op deze manier komt dat geld ten goede aan de bodem van de gracht, vergezeld door tientallen roestige fietsen en gezonken blikken bier.

Blik aan BN’ers
Natuurlijk geen Canal Parade zonder een delegatie BN'ers. Het is immers zien en gezien worden. Op de boot van homo televisiezender OUT TV schittert Patricia Paay. Vooral in afwezigheid, want ze is niet de drie uur durende boottocht te bewonderen. Van horen zeggen heeft ze toch een aantal keer haar nieuwe single 'Gay Sera Sera' tot uitvoering gebracht. Op de afsluitende zondag zou de diva haar single nog een keer opvoeren, maar het gefeest is de 62-jarige La Paay toch iets te veel geworden. Uiteindelijk meldt ze zich ziek. Wie wel nadrukkelijk aanwezig is tijdens de Canal Parade is Mick Harren. De symphatieke volkszanger is goed bij stem en zingt de bezoekers vrolijk toe. Verder zijn ook Carlo Boszhard (verkleed als stewardess), Gerard Joling (matroos) en Gordon (in een niet te definiëren outfit) aanwezig.

De Canal Parade kan terugkijken op een geslaagd feestje. Daar valt verder geen woord aan toe te voegen, de foto's vertellen de rest.

FOTOGRAFIE:

12
 foto Canal Parade Amsterdam Gay Pride 2011  foto Canal Parade Amsterdam Gay Pride 2011  foto Canal Parade Amsterdam Gay Pride 2011  foto Canal Parade Amsterdam Gay Pride 2011  foto Canal Parade Amsterdam Gay Pride 2011  foto Canal Parade Amsterdam Gay Pride 2011  foto Canal Parade Amsterdam Gay Pride 2011  foto Canal Parade Amsterdam Gay Pride 2011  foto Canal Parade Amsterdam Gay Pride 2011  foto Canal Parade Amsterdam Gay Pride 2011  foto Canal Parade Amsterdam Gay Pride 2011  foto Canal Parade Amsterdam Gay Pride 2011
 
12
 
festival logo

OFF FESTIVAL 2011Het OFF Festival vindt dit jaar voor de zesde maal plaats in het Poolse...

festival logo

DIEKSIEPOP 2011 Een tent, een paar te gekke bands, drankmunten in de vorm van voetbalplaatje,...