VERSLAG: Amsterdam Dance Event 2012

Festivalinfo was aanwezig op Amsterdam Dance Event 2012 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 153 foto's.

VERSLAG: Harm Groustra  

Dag 2

Blokkenschema's zorgen altijd voor het nodige gedoe. Of het nu om Pinkpop, Lowlands of Crossing Border gaat: er spelen altijd wel een paar dingen tegelijk die je eigenlijk heel graag allebei wil zien. Wie niet direct hyperventilerend achter zijn laptop wil eindigen, doet er misschien het beste aan om het blokkenschema van het Amsterdam Dance Event helemaal niet te openen. Het festival is groot: heel erg groot. Dit jaar kun je kiezen uit 75 podia en ruim 1500 (!) artiesten. Niet schrikken dus als er niet twee, maar twintig acts die je wil zien tegelijk spelen.

Wanneer Festivalinfo vol goede moed een programma probeert samen te stellen voor de donderdagavond, is het meteen al feest. Want worden het festivalfavorieten Brodinski en Gesaffelstein in de Melkweg of toch superster Afrojack in Paradiso. En staat Fatboy Slim niet in de Gashouder?

Toch staan we niet veel later in de oude Melkfabriek op het Leidseplein, waar Joost van Bellen inmiddels plaatsgenomen heeft achter de draaitafels. De manier waarop hij af en toe speelt met het publiek door wel heel statisch te bewegen en een beetje doelloos de zaal in te staren, kan geinterpreteerd worden als pure desinteresse, maar de Nederlandse DJ lijkt er toch wel degelijk plezier in te hebben. Hij daagt de zaal een beetje uit: er moet gefeest worden en meer.

Aan zijn set ligt het in ieder geval niet en uiteindelijk (wat heet: eigenlijk al redelijk snel) ligt de zaal aan zijn voeten en hangt er een uitstekende sfeer in de Melkweg. Zoals we dat gewend zijn van de Rauw-feestjes. Het is nog wat vroeg, dus Van Bellen draait bepaald niet zijn meest opzwepende set, maar de dansbare, soms bijna subtiele, electro gaat er op dit moment prima in. Een feest van herkenning en een prima begin van de avond.

Echt interessant wordt het echter pas wanneer Para One aan zijn set begint in de grote zaal. De DJ ziet er meer Big Bang Theory uit dan Monster Mash en draait in tegenstelling tot een aantal andere DJ's allesbehalve een veilige set. Gekke breakbeats, ingewikkelde samples en bizarre tempowisselingen lijken in eerste instantie niet zo'n goed idee op een avond als deze, maar gaan er wonderbaarlijk genoeg in als zoete koek.

Maar aangezien het zonde zou zijn om tijdens een festival dat zoveel locaties heeft, te blijven hangen op een en dezelfde plek, vertrekken we na de set van Para One voor een spierballenfeestje in The Sand, waar Steve Angello de show moet stelen. De titel van het evenement (Size Matters) doet vermoeden dat de grote zaal vlakbij Amsterdam Sloterdijk nog wel eens te klein kan zijn voor de hoeveelheid testosteron die naar binnen wil, maar dat valt alles mee.

Over een paar maanden staat Angello met twee Zweedse vrienden drie keer in de Ziggo Dome, maar vanavond kon hij het ook niet laten om een paar landgenoten mee te nemen. Met name Wayne and Woods en Qulinez maken er een feestje van terwijl het de temperatuur in The Sand daadwerkelijk op die in een woestijn begint te lijken. Qua genres lijkt niets te gek en zo horen we in een paar uur tijd onder meer drum 'n bass, trance en snoeiharde electro voorbijkomen. Een meer dan geslaagd feestje waar de bezoekers qua sfeer het goede voorbeeld geven.

FOTOGRAFIE: Mitch Wolters  

12345678910111213
Brodinski foto Amsterdam Dance Event 2012 foto Amsterdam Dance Event 2012 foto Amsterdam Dance Event 2012 foto Amsterdam Dance Event 2012 foto Amsterdam Dance Event 2012 foto Amsterdam Dance Event 2012 foto Amsterdam Dance Event 2012 foto Amsterdam Dance Event 2012 foto Amsterdam Dance Event 2012 foto Amsterdam Dance Event 2012 foto Amsterdam Dance Event 2012 foto Amsterdam Dance Event 2012
 
12345678910111213
 
festival logo

POPRONDE ENSCHEDE 2012Het rondreizende festival Popronde herbergt ieder jaar weer een aantal van de...

festival logo

FESTYLAND 2012 Festyland is naar eigen zeggen het laatste festival van het Nederlandse...