VERSLAG: London Calling #2 2012

Festivalinfo was aanwezig op London Calling #2 2012 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 54 foto's.

VERSLAG: Marleen de Roo  

123

London Calling - dag 1

20 jaar London Calling: het festival voor Engelse gitaarbandjes en fijne acts. Hoewel het festival steeds minder Engelse bands bevat, blijft London Calling één van de festivals voor goede nieuwe muziek, in de breedste zin van het woord. Is het allemaal kwaliteit wat dit weekend in Amsterdam speelt?

Dag 1

Hooded Fang
In de Grote Zaal van Paradiso staat de garagerockband Hooded Fang uit Canada. Met twee albums en een EP niet geheel nieuw in de muziekbranche. En ook niet voor London Calling waar ze eerder dit jaar ook al een show weggaven. Een show waarin ze vooral energie en plezier kwamen brengen. Iets wat ze deze editie overduidelijk missen. Hooded Fang lijkt vooral verveeld, moe en ongeïnteresseerd. De hardere western sound klinkt vooral erg bruut vandaag en de songs worden afgeraffeld. Hoewel er duidelijk sprake is van kwaliteit, is deze niet constant. Maar ze kunnen nog met gemak op eerdere positieve recensies en fijne shows teren, het zal wel een kleine herfstdip zijn.

Kodaline
In de week dat de single 'All I Want' benoemd werd tot 3FM Megahit, staat de Ierse band Kodaline op London Calling. Een gevalletje goed getimed. De jonge vrienden staan vanavond in de bovenzaal, een half uur voor aanvang is de zaal al geheel gevuld. Er is geen mogelijkheid meer om te bewegen. Nu is dat normaal niet erg, maar Kodaline's songs zijn behoorlijk ritmisch en dansbaar. Ondanks de dansbare melodieën, zijn de teksten echter tamelijk donker en verdrietig. Kodaline is een band die speelt vanuit hun kennis en ervaring. Geen intelligente gitaarriffs of lange drumsolo's, 'gewoon' pakkende songs. Hoewel een rode draad nog mist in de set (een gevarieerde set met onder andere folky nummers, ballades en psychedelische songs), is het vermakelijk om naar te kijken. Begin volgend jaar volgen een tweede EP en het eerste album, wie weet dan voldoende materiaal voor de zomerfestivals?

Haim
Bij de zusjes Haim zit muziek letterlijk in het bloed. Mainstream rockmuziek wel te verstaan. Meteen vallen de looks van de dames op, Alana Haim (Baby Haim) is duidelijk het sexy zusje. Haar iets oudere zus Danielle (Rocky Haim) is de stoere rockchick en Este (Brainy Haim) heeft een vrouwelijke look. In eerste oogopslag zeer verschillend, maar ze zijn een goed team op het podium. Alle drie muzikaal, brutaal en bijzonder goede zangeressen. Samen met drummer Dash Hutton brengen ze stevige folkrock naar Paradiso, met een jaren zeventig randje. De drumsessie aan het einde brengt een einde aan een set vol gemiddeld fijne songs. Het is vermakelijk, maar niet vernieuwend. Niets blijft echt hangen, behalve de lange benen van Alana dan.

The Joy Formidable
The Joy Formidable is al oude rot in het vak en een oude bekende van London Calling (back in the day, 2009). De Welschen breken letterlijk de avond. Drummer Matt Thomas ramt harder op zijn drums (en gong!) dan de rest van de drummers gezamenlijk deze avond. En dan zangeres Ritzy Bryan, in hart en nieren een echte rockchick. Hoewel ze er met haar spierwitte, kaarsrecht afgeknipte haren er ontzettend schattig uitziet, heeft zij haar gitaar in de macht, letterlijk. Samen met het – voor haar te grote - instrument bestormd ze het gehele podium. De band is rauw, luid en wild. Niet voor liefhebbers van gevoelige ballades of diepgaande lyrics. De kleine moshpit voor de stage is dan ook het enige logische gevolg.

123

FOTOGRAFIE: Gertjan van der Loo  

12345
Stubborn Heart foto London Calling #2 2012 Stubborn Heart foto London Calling #2 2012 Tops foto London Calling #2 2012 Tops foto London Calling #2 2012 Tops foto London Calling #2 2012 Hooded Fang foto London Calling #2 2012 Hooded Fang foto London Calling #2 2012 Hooded Fang foto London Calling #2 2012 Kodaline foto London Calling #2 2012 Kodaline foto London Calling #2 2012 Haim foto London Calling #2 2012 Haim foto London Calling #2 2012
 
12345
 
festival logo

POPRONDE LEIDEN 2012Ook dit jaar kwam de Popronde weer naar Leiden en Festivalinfo was erbij voor...

festival logo

CULTURELE ZONDAGEN 2012: FESTIVAL MOOIE WOORDEN Zondag 28 oktober presenteerde Festival Mooie Woorden een gratis toegankelijk...