VERSLAG: Progpower Europe 2006

Festivalinfo was aanwezig op Progpower Europe 2006 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 36 foto's.

VERSLAG:

12

Progpower Europe, deel 1

Het festival vindt dit jaar voor de achtste keer plaats in Jongerencentrum Sjiwa in Baarlo. Als opwarmer staan er op de vrijdagavond ook twee bands geprogrammeerd. Het festival is (nog) niet zo bekend, maar bij de insiders, liefhebbers van progressieve metal, is Progpower een begrip.

Zaterdag 30 september
Met de viermans formatie Another Messiah uit Nederland heeft het festival een degelijke opener. Het harde werk wordt afgewisseld met rustige passages eniInvloeden van de zeventiger en tachtiger jaren rock zijn hoorbaar. De zanger is goed bij stem, met afwisselend zang en grunts. De door hem bespeelde hobo is een leuke vondst.

De melodieuze metalband Chaoswave uit Italië heeft een paar nummers nodig om op gang te komen. Een zangeres én een zanger lijkt wat overdreven. Daarnaast komt de Deense gitarist Guf te weinig uit de verf in het geluid van de zesmans formatie.

Ook de volgende band Ephel Duath komt uit Italië. Ze doen hun naam (afgeleid van een bergketen uit Lord of the Rings) eer aan: een boeiende en mysterieuze combinatie van hardcore en jazz. Enkele bandleden hebben dan ook een verleden in de jazz. De zanger overtuigt met zijn schelle zang. Dit is wellicht wat er bedoeld wordt met Progressieve Metal. Volgens eigen zeggen: “kleur creëren met geluid”.

Na de pauze zet Scar Symmetry uit Zweden het festival voort. De vier bandleden zetten professioneel een strakke en harde set neer, waarbij metal de boventoon voert. Door hun overtuiging krijgen ze het publiek in beweging. Dit belooft wat voor de rest van de dag!

De Nederlandse zesmans formatie Textures valt op door complexe tempowisselingen. Door de uitstraling van de zanger vormt zich in het publiek de welbekende pit. De eerste en enige stagediver is een feit. De degelijke metal en hardcore is een uitstekende opwarmer voor de afsluiter van de dag:

Mercenary. De uit vijf leden bestaande Deense band brengt melodieuze speedmetal. Enkele nummers zijn nodig om op gang te komen. De stem van de zanger gaat enigszins ten onder in de brei van geluid. Wellicht hadden de laatste twee bands van plaats kunnen wisselen voor een meer bevredigende afsluiter van de eerste dag.

12

FOTOGRAFIE:

123
Another Messiah foto Progpower Europe 2006 Another Messiah foto Progpower Europe 2006 Another Messiah foto Progpower Europe 2006 Chaoswave foto Progpower Europe 2006 Chaoswave foto Progpower Europe 2006 Chaoswave foto Progpower Europe 2006 Ephel Duath foto Progpower Europe 2006 Ephel Duath foto Progpower Europe 2006 Ephel Duath foto Progpower Europe 2006 Scar Symmetry foto Progpower Europe 2006 Scar Symmetry foto Progpower Europe 2006 Scar Symmetry foto Progpower Europe 2006
 
123
 
festival logo

TMF AWARDS - 13 OKTOBER - HMHRond de klok van 18.00 uur is de Orange pre-show op het voorterrein van de...

festival logo

ROCKING THE BLUES 2006 Het is alweer de zevende editie van de jaarlijkse Bluesnight in het CCOG in...