VERSLAG: Best Kept Secret 2013

Festivalinfo was aanwezig op Best Kept Secret 2013 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 159 foto's.

VERSLAG: Marleen de Roo   Rob van der Zwaan  

123

Best Kept Secret 2013 - Dag 1

Een nieuw festival, een nieuwe locatie. Hoewel, nieuw? Bezoekers van Decibel Outdoor kennen het terrein van de Beekse Bergen in Hilvarenbeek wel degelijk als festivallocatie. Veel overlap wat betreft festivalpubliek zal er niet zijn.

Best Kept Secret begint meteen goed, doordat er, als je er op tijd bij bent, niet gekampeerd hoeft te worden. De Beekse Bergen beschikt over bungalows en chalets waar je geen rijen hebt voor de douche en waar je niet struikelt over scheerlijnen, schoenen en rugzakken. Tel daar bij op dat je met een treintje (de struisvogelexpress) en een boot (chimpanship) naar het festivalterrein kan en je weekend is compleet.

Naast een uitgekiend muziekprogramma is ook het eten op Best Kept Secret zeker het vermelden waard. Een gevarieerd aanbod van hoogstaand voedsel. Daardoor ook ietwat aan de prijs (negen euro voor fish & chips, zeven euro voor een pizza), maar dat mag de pret niet drukken. Het is ook niet verwonderlijk dat een flink aantal kramen op zondagavond door hun voorraad etenswaar heen zijn.

Dan de muziek op het festival. Er zijn drie podia waar acts geprogrammeerd staan en een vierde podium gehost door St. Paul waar verschillende gasten hun draaikunsten mogen komen vertonen (zoals Boef en De Gelogeerde Aap en The Kik’s Dave von Raven). Dat podium, FOUR genaamd, blijkt gemakkelijk mensen te trekken. Zodra je de acts die op dat moment spelen niet interessant genoeg vindt, ga je of heerlijk eten, of dansen bij FOUR, of allebei.

De vrijdag begint op het hoofdpodium met Danny Brown. Nu is openen nooit gemakkelijk en al zeker niet op het hoofdpodium, maar dit is het net niet. De eerste rij doet nog enthousiast mee, maar de rest van het publiek (voor zover men al binnen is) is nog te druk bezig met de eerste indrukken. De kraampjes, de locatie van de toiletten, de mooie ligging van het terrein (aan het water). Dat soort dingen.

Wie wel vroeg op de dag al indruk maken, zijn de heren van het Britse Swim Deep. De band speelt in de grote tent (TWO) en doet dat meer dan verdienstelijk. De cover van Cindy Laupers “Girls Wanna Have Fun” is op het randje, maar Swim Deep komt er mee weg. De rest van het optreden was strak, aanstekelijk en van begin tot eind boeiend. Prima dus.

Vandaag is sowieso een Britse dag, met optredens van Bloc Party en Arctic Monkeys op het hoofdpodium. Voordat het zover is, is het tijd voor The Maccabees. Het zou zo maar kunnen dat deze band van de drie de meeste verliefde meisjes trekt. De set die ze spelen is in elk geval prima op het grote podium en het kost de mannen weinig moeite om het iedereen naar hun zin te maken. Zelf hebben ze er ook voldoende lol in en op deze manier wordt het nog een leuk lang weekend.

Dat blijkt ook als Bloc Party het podium betreedt. Kauwgom kauwend lijkt frontman Kele Okereke wat ongeïnteresseerd aan zijn set te beginnen, maar dat kan ook stoerdoenerij zijn. De show zelf is in elk geval vol van energie en hoewel de inval-drumster het niet haalt bij de stuwende kracht van Matt Tong, missen de fijne hits van doorbraakalbum Silent Alarm hun uitwerking niet.

Dan is het voor het eerst echt dringen geblazen op stage TWO bij Macklemore & Ryan Lewis. Deze twee hiphop-jongens uit Amerika zijn met hun catchy 'Thrift Shop' binnen no-time supersterren geworden. Deze status maken ze waar. Hoewel twee prijsnummers 'Thrift Shop' en 'Can't Hold Us' al opvallend vroeg in de set zitten en er door veel geouwehoer weinig vaart in het optreden zit, gaat het bij stage TWO voor het eerst vandaag wel compleet los. Van voor tot achter is het springen en dansen geblazen. Voor de paar mensen die de earworms van Macklemore nog niet kenden, worden de teksten achter de rapper geprojecteerd met wat aardige visuals. Knap staaltje werk. Gaat helemaal goedkomen in die uitverkochte Heineken Music Hall later dit jaar.

De afsluiter op het hoofdpodium is een van de eerste namen die door Best Kept Secret bekend gemaakt werd. De Arctic Monkeys zorgden hiermee voor de verkoop van die belangrijke eerste kaarten en zij maken de belofte vanavond meer dan waar. Een simpel ogende, maar erg effectieve verlichte A en een M sieren het podium van boven tot onder. Frontman Alex Turner heeft inmiddels een wat zwaardere stem en een stuk meer bravoure dan aan het begin van zijn carrière, en dit staat hem (en met hem de band) prima! Zonder af te wachten spelen deze ooit snotapen een best-of set om je vingers bij af te likken. Wat een fantastische repertoire om uit te kiezen! 'Dancing Shoes', 'When The Sun Comes Down', 'I Bet You Look Good On The Dancefloor', 'Brainstorm'. Ze komen allemaal voorbij! Hier staat een band die volgende week headliner is op het grootste festival van Europa: Glastonbury. Wat boffen we met z'n allen dat ze op Best Kept Secret, voor slechts vijftienduizend man, een fenomenale generale repetitie komen doen.

Voor hen die nog niet klaar zijn, gaat het op de podia TWO en THREE nog even door. Niet tot diep in de nacht (het programma duurt tot 02.00u op vrijdag en zaterdag), maar wie nog wat energie kwijt moet, kan terecht bij de opgefokte hiphop van Tyler, The Creator, overstuurde noise van Fuck Buttons of de electronica van Doldrums en Tourist.

123

FOTOGRAFIE: Anja de Bruijn  

1234567891011121314
 foto Best Kept Secret 2013  foto Best Kept Secret 2013 Drenge foto Best Kept Secret 2013 Drenge foto Best Kept Secret 2013 Drenge foto Best Kept Secret 2013 Drenge foto Best Kept Secret 2013 Drenge foto Best Kept Secret 2013 Danny Brown foto Best Kept Secret 2013 Danny Brown foto Best Kept Secret 2013 Swim Deep foto Best Kept Secret 2013 Swim Deep foto Best Kept Secret 2013 Swim Deep foto Best Kept Secret 2013
 
1234567891011121314
 
festival logo

GRASPOP METAL MEETING 2013Jaarlijks trekken er weer tienduizenden metal liefhebbers naar de weide in...

festival logo

ROTTERDAM UNLIMITED 2013